Asociația Eco Ruralis împreună cu ROMAPIS – Federația Asociațiilor Apicole din România, RDRP – Rural Development Research Platform (grup de cercetări interdisciplinare în domeniul socio-economiei rurale) și Just Food au organizat pe 13 octombrie 2020, webinarul cu tema ”Raportarea României la strategiile UE în agricultură”, obiectivul propus al demersului fiind identificarea de soluții pentru viitorul agriculturii, soluții care să vină în sprijinul țăranilor, micilor producători și muncitorilor rurali (care reprezintă majoritatea persoanelor implicate în agricultură, în România) prin politicile publice la nivel național și UE, în contextul actualei reforme PAC (Politică Agricolă Comună).
Discuțiile s-au concentrat pe cele mai importante procese de politici publice din UE, iar vorbitorii au fost moderați de Raluca Dan, membru al Comitetului de coordonare al Eco Ruralis. Deschidere a aparținut lui Bogdan Alecu, director general adjunct al Autorității de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, din cadrul Ministerului Agriculturii. Acesta a apreciat că UE a propus pentru următoarea perioadă de programare un pachet extrem de îndrăzneţ de politici agricole, iar pentru țara noastră acest lucru reprezintă o oportunitate majoră. ”Practic, din Strategia pentru biodiversitate (Green Deal) şi Strategia ”De la fermă la furculiţă” (Farm To Fork), ţintele propuse până în 2030 vizează reducerea cu 50% a pesticidelor chimice, reducerea pierderilor de nutrienţi cu cel puţin 50%, reducerea cu 50% a vânzărilor de substanţe antimicrobiene pentru animale şi în acvacultură, dar şi creşterea cu cel puţin 25% a suprafeţelor utilizate pentru agricultura ecologică raportate la suprafeţele agricole totale din UE de acum şi revenirea la elemente de peisaje bogate şi diversitate cu cel puţin 10% din suprafaţa agricolă”, a explicat Bogdan Alecu. În opinia sa, pentru îndeplinirea acestor obiective, abordarea trebuie să rămână echilibrată, pentru a nu crea ulterior prin politici ”agresive” în aceste domenii probleme de securitate alimentară sau de natură socială, prin scăderea producţiei agricole sau creşterea preţului alimentelor, cu efect direct asupra consumatorilor şi a economiei. În ceea ce priveşte componentele de mediu, directorul general adjunct al AM-PNDR a spus că este nevoie de o abordare mai realistă a conservării acestora, care să integreze în mod efectiv acest domeniu cu aspecte relevante legate de dezvoltarea economică şi socială a zonelor vizate.
La rândul lor, europarlamentarii români Daniel Buda (PNL – PPE Group) și Nicolae Ștefănuță (USR – Renew Europe Group) au adus la cunoștința auditoriului perspectiva asupra viitorului micilor producători în contextul proceselor de negociere ale Pactului Verde European, Strategiei Farm to Fork și a Politicii Agricole Comune, iar elemente referitoare la perspectiva micilor producători asupra propriilor nevoi și oportunități au fost punctate de Constantin Dobrescu, vicepreședinte al ROMAPIS și de Ramona Duminicioiu, membră a Comitetului de coordonare al Eco Ruralis.