AcasăAgriculturăOficial: toate județele sunt infestate cu pesta porcină africană

Oficial: toate județele sunt infestate cu pesta porcină africană

Pesta porcină africană evoluează pe întreg teritoriul țării

Suceava, singurul județ care rămăsese neatins de virusul pestei porcine africane, a înregistrat primele cazuri la mitsreți. Și asta în timp ce ordinele ANSVSA, care prevedeau măsuri de biosecuritate și amenzi drastice pentru a limita răspândirea virusului, au fost retrase de pe site-ul instituției.

Pesta porcină africană evoluează pe întreg teritoriul țării

România are, în mod oficial, pestă porcină africană pe tot teritoriul, fapt care va genera consecințe economice dezastruoase. Ezitările și bâlbele autorităților în asumarea unor măsuri dure care să stopeze în mod real evoluția bolii au făcut ca virusul să facă ravagii în țară. La sfârșitul săptămânii trecute, pesta porcină africană a fost înregistrată, la mistreți, pe raza județului Suceava, singurul care rămăsese neinfestat până în prezent. Autoritățile locale au luat decizia de a organiza vânătoari intensive de mistreți pentru a reduce numărul acestora, precum și  de a inventaria și examina clinic toți porcii din gospodăriile județului, fiind introduse și restricții în circulația animalelor. Între timp, măsurile extrem de importante așteptate de crescătorii de porci au fost suspendate de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), având în vedere reacțiile negative apărute în urma anunțării acestora. Astfel, de pe site-ul ANSVSA a dispărut un proiect de Hotărâre de Guvern care introducea sancțiuni foarte dure pentru crescătorii de animale, atât cei din exploatațiile necomerciale, cât și cei din fermele de porci în cazul neanunțării imediate a medicului veterinar a unei suspiciuni de boală transmisibilă sau a unui deces, precum și a cumpărării animalelor. Amenzile în aceste situații porneau de la 1.000 de lei și ajungeau până la 11.000 de lei. Totodată, cu amenzi de la 1.500 de lei până la 25.000 de lei erau sancționate fapte precum pășunatul și adăpatul animalelor în zone supuse restricțiilor, precum și scoaterea din exploataţii a animalelor la care au fost depistate boli transmisibile la alte animale şi/sau de la animale la om şi scoaterea la pășunat a acestora în acelaşi loc cu animale sănătoase. Cele mai mari amenzi, de până la 30.000 de lei, erau aplicate în cazul nerespectării restricţiilor sanitar- veterinare în zonele de protecţie, nerespectarea prevederilor legale referitoare la introducerea de animale noi în loturile constituite în incinta fermelor de carantină sau a centrelor de colectare a animalelor, neaplicarea de către proprietarii sau deţinătorii de animale şi/sau de către consiliile locale a măsurilor de asanare a focarelor de boli transmisibile, precum și  ieşirea/intrarea persoanelor sau scoaterea/introducerea unor animale şi a oricăror produse şi materiale care pot constitui vectori pentru bolile infecto-contagioase ale animalelor, provenite din zone sau obiective aflate în carantină. Aceeași amendă era prevăzută în proiectul de Hotărâre de Guvern retras de pe site-ul ANSVSA și pentru refuzul sau împiedicarea, de către proprietarii ori deţinătorii de animale, a uciderii în exploatație a animalelor bolnave ori suspecte de boli transmisibile la animale, precum şi refuzul distrugerii cadavrelor sau a altor obiecte contaminate, în scopul lichidării focarelor şi prevenirii difuzării bolilor transmisibile supuse măsurilor oficiale de declarare şi carantină.

Interzicerea transportului, anulată

Renunțarea la implementarea măsurilor de combatere a pestei porcine africane a lăsat, practic, la liber transportul animalelor vii, cât și a cărnii de porc, aceasta fiind, din punctul de vedere al crescătorilor de porci, cea mai importantă măsură pentru împiedicarea răspândirii focarelor. Astfel, în proiectul retras se regăseau sancțiuni de la 1.000 la 10.000 de lei pentru neanunţarea medicului veterinar oficial despre îmbarcarea/debarcarea animalelor vii şi/sau tranzitul acestora, precum și achiziţia, în scopul comercializării, de animale vii provenite din unităţi/exploatații care nu sunt supuse controlului sanitar – veterinar sau fără documente de provenienţă. De asemenea, cu amenzi de până la 15.000 de lei erau sancționate  depistarea la controlul documentelor a unor neconcordanţe privind identificarea mijloacelor de transport, individualizarea lotului, vârsta, categoria şi numărul animalelor, în raport cu atestările din certificatele sanitar – veterinare de transport, nerespectarea condiţiilor impuse de autoritatea sanitar – veterinară şi pentru siguranţa alimentelor competentă în cazul transporturilor de animale, care se efectuează sub restricţii sanitar – veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum și neanunţarea celei mai apropiate unităţi sanitar – veterinare ori a consiliului local despre cazurile de îmbolnăvire sau despre moartea animalelor, survenite în timpul transportului acestora.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
755 afisari

2 COMENTARII

  1. Oficial toată România este infestata de Prostie Crasă!
    În comunismul ăla rău și blamat de toți venea veterinarul la poarta însoțit de militian și îți vaccina toate orătăniile, obligatoriu( că mai erau unii care mai doseau citeva găini că nu le declaraseră la recensămînt, dar tot se vaccina in masă)
    Fiecare taran gospodar avea o groapă de var in bătătură cu care dezinfecta cotețele,gardurile, pomii, etc.
    Noi ăștia luminați, generația libera , nu ne permitem financiar să finanțăm veterinarii privați, dar și de var am uitat și toate hoiturile din gospodăriile noastre zac aruncate pe cîmpuri sa le împrăștie ciinii!!!
    Prostia se plătește!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger