AcasăAgriculturăMarți, 13. Intră în vigoare restricțiile la vânzarea terenurilor agricole

Marți, 13. Intră în vigoare restricțiile la vânzarea terenurilor agricole

Restricțiile privind vânzarea terenurilor agricole intră în vigoare marți, 13 octombrie. Guvernul ar fi vrut să mai amâne aplicarea legii, dar nu a reușit în ultima sa ședință, de joi. Legea a generat un val de simpatie din partea fermierilor, care vor să cumpere pământ, și de dezaprobare, din partea reprezentanților altor domenii, pentru că legea nu mai permite dezvoltarea unor proiecte, inclusiv energetice.

Parlamentul a introdus o serie de restricții privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan, Legea nr. 175/2020 urmând să intre în vigoare din 13 octombrie 2020. Terenurile agricole au devenit extrem de căutate pentru că ele asigură încasarea unor subvenții semnificative, pe lângă producția agricolă obținută pe ele.

Legea a fost cerută de mai multă vreme de către fermieri, nemulțumiți de faptul că terenurile agricole sunt cumpărate foarte mult de către cetățeni străini, ce dispun de pueter financiară net superioară.

În cele din urmă, Parlamentul a elaborat o lege extrem de restrictivă, dar care este cu totul pe placul marilor fermieri din România. Modificările făcute la Legea nr. 17/2014 (n.r. – devenite Legea nr. 175/2020) vizează în principal dreptul de preempțiune la vânzarea terenurilor agricole. Sunt introduse noi categorii de premptori, dar și impozite exorbitante pentru vânzarea înainte de termen. În plus, terenurile agricole vândute nu-și pot schimba destinația.

Acest lucru a dus la proteste din partea reprezentanților altor sectoare de activitate, pentru că acestă normă nu va mai permite devoltarea unor proiecte. Unii dintre cei mai vocali au fost cei din industria energetică. O astfel de măsură u va mai permite contruirea de noi facilități energetice, precum parcurile eoliene sau cele fotovoltaice.

Toate protestele publice nu au avut niciun răspuns până acum. Totuși, în Parlament a ajuns să fie discutat un nou proiect legislativ de modificare și completare a Legii nr. 17/2014, proiect intrat în circuitul legislativ în 2017. Acum este șansa ca legea să fie adusă la o formă aplicabilă și care să răspundă și dezideratului general, de a nu mai înstrăina pământurile către alți cetățeni din afara țării.

author avatar
Grecu Ioan