AcasăAgriculturăManevră mârșavă la Palatul Victoria. Fermierii riscă să-și piardă pământurile

Manevră mârșavă la Palatul Victoria. Fermierii riscă să-și piardă pământurile

Ministrul Oros, acuzat că întârzie deliberat plata despăgubirilor

Întârzierea nepermisă a Guvernului în a acorda despăgubiri pentru suprafețele agricole calamitate de secetă riscă să-i lase pe fermieri fără pământuri. Aceștia vor fi executați silit pentru că nu își vor putea achita creditele furnizor pentru inputuri.

Ministrul Agriculturii a lansat o nouă diversiune pentru a întârzia și mai mult plata despăgubirilor, afirmând că suprafețele calamitate de secetă ar fi mai mari decât cele însămânțate. ”Fie că raportările au fost greșite în toamnă, fie echipele care fac verificări nu-și fac treaba. Fermierii au declarat 1,6 milioane hectare calamitate și suprafețele verificate au fost de 941.000 hectare”, a afirmat Adrian Oros, ministrul Agriculturii.

Acesta a mai spus că se vor continua verificările pentru ca despăgubirile să se dea după 15 iunie. Problema este însă că, în acest moment, Ministerul Agriculturii nu are alocat niciun ban pentru aceste despăgubiri. ”Afirmațiile ministrului Oros nu au nicio legătură cu realitatea. Fermierul nu avea cum să declare mai mult decât a declarat la APIA, care este verificată de primării. Dacă are cifre greșite înseamnă că a greșit Direcția Agricolă, care este subordonată Ministerului Agriculturii. Fermierul este controlat de către APIA și nu putea declara alte suprafețe.

În momentul în care vine Comisia, de la Direcția Agricolă și de la APIA, aceasta confirmă dacă suprafața există sau nu, iar în procesul verbal întocmit de Comisie este specificată suprafața. Nu are nicio importanță ce declară fermierul pentru că totul este verificat în teren. Și atunci unde este diferența? Pentru că suprafața este certificată de către cele două instituții ale statului. Ministrul a venit cu chestia asta pentru a mai lungi boala, pentru a justifica întârzierea în acordarea despăgubirilor și stilul ăsta agale de a lucra. Spune că nu dă banii pentru că există neconcordanțe.

Ce neconcordanțe să existe? Eu, fermier, fac o notificare către Comisie că am o suprafață calamitată într-o anumită proporție, după care Comisia se deplasează la fața locului și face constatările și întocmește un proces verbal, care este luat în calcul pentru despăgubiri”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, fost președinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

Fermierii pierd 1,3 milioane de ha de terenuri

Fermierii se tem că vor rămâne fără pământuri, pentru că în iunie și iulie vor începe executările silite pentru creditele furnizor luate pentru inputuri. ”După 15 iunie, așa cum a anunțat ministrul Oros, ar putea însemna până la 31 decembrie, dacă are de gând să dea anul acesta. Dar și mai grav decât asta este faptul că Oros nu a anunțat ce buget are. Explicațiile lui că întâi să vedem ce iese și pe urmă să vedem unde găsim banii sunt inacceptabile.

El ar fi trebuit să spună că are la dispoziție pentru calamități o sumă de bani și care este suprafața reală pe care o va despăgubi. 95% din fermierii din România, că sunt mari sau mici, lucrează pe inputuri cu credite furnizor. Aceste credite au scadența în lunile iunie-iulie. Pentru aceste credite pe care le luăm de la distribuitorii de inputuri noi dăm o garanție, printr-un bilet la ordin, printr-un cec. În situația în care a venit scadența, distribuitorii încep să te execute, pentru că ei, la rândul lor, au scadențe.

Și noi nu avem resurse din care să achităm și atunci distribuitorii ori bagă biletele la ordin, ori vin și fac presiuni asupra fermierilor, cum au mai făcut, ca să le cedeze o parte din afaceri. Adică ne pierdem pământurile și utilajele. Foarte mulți distribuitori de inputuri au devenit și fermieri peste noapte. Pentru distribuitori este mai avantajos să ne execute decât să primească banii, pentru că ne execută la niște prețuri derizorii, după care fac un business din treaba asta. În această situație sunt acum circa 500.000 de fermieri, cu o suprafață de 1,3 milioane de hectare”, ne-a mai precizat fostul președinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.