Parlamentul a votat proiectul de modificare a Legii veterinarilor prin care farmaciile veterinare vor putea funcționa, din nou, doar în prezenta unui medic veteriar, ca măsură de protecție a sănătății animalelor și a populație. Decizia Parlamentului a dus la un adevărat asalt aspra autorităților care pot opri acest act normativ. A răspuns Avocatul Poporului, care a sesizat Curtea Constituțională.
Prin modificările aduse de Parlament la Legea nr. 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar, farmaciile veterinare nu mai pot funcționa decât în prezența unui medic veterinar; meseria de „farmacist veterinar” nu există. Ultima schimbare a legii, prin OUG nr. 70/2017, a dus la o „relaxare” pronunțată a comercializării medicamentelor de uz veterinar. Printre altele, „ordonanța a dat posibilitatea comercializării de către farmaciile veterinare a produselor biologice și a unor produse interzise prin legislația europeană (hormoni) direct către proprietarii de animale, pentru a le administra singuri”, se arată într-un comunicat de presă al Colegiului Medicilor Veterinari din România.
A fost nevoie de o decizie a Curții de Justiție a UE și a unei hotărâri a Curții Constituționale a României pentru ca legea să fie schimbată, din nou, iar medicamentele de uz veterinar să fie vândute ca înainte. S-a luat în calcul efectul acestor măsuri asupra sănătății populației și a animalelor.
O astfel de decizie nu putea rămâne fără reacție din partea celor care dețin farmacii veterinare. Ei consideră că noile prevederi instituie un adevărat monopol al medicilor veterinari cu impact negativ asupra industriei farma veterinare, asupra producătorilor industriali din zootehnie, dar și a asupra micilor ferme care vor avea dificultăți majore în asigurarea sănătății și tratamentului animalelor. În prim plan figurează lipsa unui număr suficient de medici veterinari care să asigure respectarea legii.
Acesta este și motivul invocat de Avocatul Poporului în obiecţia de neconstituţionalitate înaintată Curţii Constituţionale. Mai exact, se atrage atenția că modificările aduse legii nu prevăd și măsuri tranzitorii, un termen pentru implementarea măsurilor stabilite, „în condiţiile unui număr redus de medici veterinari raportat la necesarul de farmacii/puncte farmaceutice veterinare”, se arată în Sesizare. Avocatul Poporului nu a găsit alte nereguli la lege.