AcasăAgriculturăLegea vânzării terenurilor, faza pe modificări

Legea vânzării terenurilor, faza pe modificări

De cum au intrat în vigoare restricțiile la vânzarea terenurilor agricole, parlamentarii au și pus la cale modificarea legii, ca să facă loc și altor activități în câmp. Cu intenția oficială de a ieși o lege extrem de restrictivă pentru doritorii străini de pământ românesc, parlamentarii au făcut un act normativ care nu mai permite nimic pe terenurile agricole. Modificările aduse legii de către Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților mai îndreaptă situația.

Parlamentarii din Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților au decis să modifice Legea nr. 175/2020 ce modifică și completează, la rândul ei, Legea nr. 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole din extravilan. Printre multele restricții ce țin de introducerea unor drepturi de preempțiune sau condiții ce țin de activitatea agricolă și rezidență, Legea nr. 175 a introdus și obligativitatea ca terenul agricol extravilan cumpărat să nu-și schimbe destinația de teren agricol. Această impunere afectează direct investiții în alte domenii, precum cel energetic.

„După ce legea a ieșit din Parlament au apărut multe victime colaterale”, a declarat Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agriculturi din Camera Deputaților, nominalizându-i pe cei din industria de petrol și gaze și pe cei din energie.

Așa că, parlamentarii au scos de la „naftalină” un proiect legislativ ce vizează tot Legea nr. 17/2014, ce a intrat în circuitul legislativ în 2017, pa baza căruia să se facă modificările necesare. În ultima ședință a Comisie pentru Agricultură, deputații au introdus excepții care să permită dezvoltarea unor proiecte investiționale nonagricole. Plecând de la unele excepții de figurează și în Legea nr. 18/1991 a fondului funciar, art. 92, vor putea fi folosite terenurile agricole pentru proiecte ce vizează infrastructura de transport și comunicații, utilitățile, liniile electrice de înaltă tensiune, forarea și echiparea sondelor, lucrările aferente exploatării ţiţeiului și gazului, conductele magistrale de transport gaze sau petrol, chiar și pentru irigații.

Deputații din Comisia pentru Agricultură s-au grăbit cu aceste modificări, pentru că plenul Camerei Deputaților se va mai întruni de foarte puține ori până la finalul acestei legislaturi.

author avatar
Grecu Ioan