AcasăAgriculturăLege pentru paza laptelui

Lege pentru paza laptelui

Parlamentarii de mai toate culorile politice au ajuns la concluzia că este nevoie de o lege care să păzească laptele de înlocuitori. Ideea a venit după ce fostul ministru Daea a cerut un control care a scos la iveală „un asalt” al înlocuitorilor de lapte în mâncare, dar fără înștiințarea consumatorilor. Mai exact, prin noua lege, parlamentarii vor ca oamenii să știe cu exactitate ce consumă.

„Proiectul de lege a pornit de la controalele fostului ministru Daea. S-a adeverit că legea nu se respectă”, a declarat senatorul Lucian Trufin, unul dintre inițiatori, la dezbaterile din Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților. Potrivit acestuia, prin promovarea acestui proiect legislativ, „au de câștigat toți: românii consumatori, crescătorii de animale și procesatorii”.

„Esența legii este să se știe din ce este făcut produsul. Vrem ca prin această lege să fie înlăturate tehnicile înșelătoare, să nu mai găsim brânză din produse vegetale printre alte tipuri de brânză”, a susținut Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisie pentru Agricultură.

Prin acest act normativ, se înființează Registrul Laptelui unde trebuie să se înregistreze „toți operatorii economici care desfășoară activități în domeniul procesării laptelui crud și producției laptelui de consum și al produselor lactate, destinate comercializării în România, inclusiv importatorii, respectiv operatorii economici ce efectuează activități de comerț pe teritoriul României”. Numai în baza acestei înregistrări operatorii economici pot comercializa lapte și produse lactate. Sunt exceptați crescătorii care produc pentru autoconsum, iar surplusul este vândut.

Noua lege ar urma să interzică fabricarea și ambalarea produselor lactate și a celor cu înlocuitori pe aceleași linii de fabricație. Va fi interzisă folosirea denumirii „lapte și produse lactate” pentru produse care nu se încadrează în această categorie, potrivit legislației în vigoare. Măsura se aplică și pe etichetele diferitelor produse finite, precum produse de patiserie sau cofetărie.

Mai exact, acolo unde se folosesc grăsimi vegetale, acest lucru trebuie să fie stipulat pe etichetă, ca să știe consumatorul ce cumpără și ce mănâncă. Legea nu interzice utilizarea grăsimilor vegetale, dar trebuie o etichetare corectă pentru consumatori.

author avatar
Grecu Ioan
210 afisari

1 COMENTARIU

  1. In laptisorul de matca pe care l-am supt de dimineata dintr-un uger zbarlit , parca se simtea o aroma de grasime vegetala cu iz de stevie ……

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger