O inițiativă legislativă, promovată de mai mulți deputați, pare să debocheze investițiile în sistemele de irigații. Chiar dacă statul și-a dat silința să asigure apă gratuit, agricultorii nu prea au folosit-o. Prin noua lege, s-ar asigura accesul instalațiilor de irigat pe terenurilor altora ca să se poată ajunge la sursa de apă.
Seceta cruntă din acest an a adus din nou în atenție lipsa sistemului de irigații din România. Autoritățile au umplut canalele principale de irigații cu apă, dar puțin peste 400.000 ha de teren au fost irigate. În cele din urmă, agricultorii au reclamat faptul că nu pot face investiții în sisteme de irigații pentru că nu au acces direct la canalele cu apă și trebuie să treacă peste terenurilor altora.
Ca să înlăture și această problemă, câțiva deputați au inițiat un proiect legislativ prin care să fie modificată Legea nr. 138/2014 privind îmbunătățirile funciare, astfel încât să se rezolve și problema accesului sistemelor de irigații și de desecare.
Astfel, „Agenția, organizațiile și federațiile beneficiază, în condițiile legii, de un drept de servitute legală de trecere subterană, de suprafață sau aeriană și de un drept de uz asupra terenurilor proprietate publica sau proprietate privată a persoanelor fizice sau juridice situate ăn vecinatatea amenajărilor de îmbunătățiri funciare, a sistemelor de irigații sau desecare și drenaj precum și a lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor ori de combatere a eroziunii solului”, se arată în proiectul de lege. Proiectul prevede despăgubiri pentru dreptul de servitute și pentru pagubele ce s-ar produce în cazul întreținerii, reparării sau altor asemenea activități acordate proprietarilor afectați.
Această modificare a Legii îmbunătăților funciare elimină acordul din parte proprietarilor pentru trecerea sistemelor de irigații pe terenurile lor. Inițiatorii susțin că acest document este foarte greu de obținut, mai ales că sunt frecvente cazurile când acești proprietari nu se cunosc.
Asociația Producătorilor de Prorumb din România (APPR) și-a arătat deja susținerea pentru acest proiect legislativ pe care îl consideră „absolut vital” pentru extinderea sistemului de irigații, desecare și drenaj sau combaterea eroziunii solului.