AcasăAgriculturăGrâul, la preț record

Grâul, la preț record

România înregistrează cel de-al doilea cel mai mare preț la grâu din 2013 și până acum, așa cum apare în statisticile Comisiei Europene. Pe de altă parte, rapoartele de piață ale Clubului Fermierilor Români indică prețuri și mai mari decât cele consemnate de CE, ceea ce este în beneficiul agricultorilor români, în condițiile în care seceta din acest an a afectat serios producția de grâu, și nu numai.

Statisticile întocmite de Comisia Europeană arată că România vindea grâu, la 15 octombrie 2020, cu 176 euro/tonă, preț care include costul de depozitare și transport. Acest preț a fost înregistrat în regiunea Olteniei, după cum precizează Comisia. Pentru aceeași perioadă, cel mai scump grâu de consum din Europa era în Portugalia, 212 euro/tonă, prețul incluzând costurile cu marfa, asigurările și navlu (n.r. – transportul pe apă); în portul Rotterdam, grâul se vindea cu 208 euro/tonă în aceleași condiții (preț CIF).

Acest preț al grâului românesc este cel mai mare din mai 2014, când acesta a fost cotat cu 184 euro/tonă, tot în Oltenia.

Raportul de piață întocmit de experții Clubului Fermierilor Români, ce reunește cei mai importanți producători de profil din țară, arată că prețul grâului a crescut, cotațiile cerute fiind de aproximativ 200 euro/tonă.

„Indicația de preț pusă de fermieri la 1.000 lei/tonă începe să fie prezentă în ofertele pentru loturile mari. Pe 15 octombrie 2020, pentru loturi de minim 10.000 tone, s-a ofertat cota de 1.000 lei/tonă, în zone din țară, cum ar fi sudul României (Ialomița-Buzău), zona Telorman, zona mediană a Moldovei”, se arată în raport, iar prețul grâului adus la Constanța ajunge la 995-1.000 lei/tonă. Documentul atrage atenția că pentru acest preț se solicită și o calitate a grâului „pe măsură”.

„Seceta a făcut ca nivelul de recoltă să fie scăzut în țările din Orientul Mijlociu și Nordul Africii și va favoriza aprovizionarea din bazinul Mării Negre în ritm constant”, previzionează experții, care atrag atenția că prețurile vor continua să crească. De altfel, în ultimele două luni, bursa de profil Euronext a înregistrat o creștere a prețului grâului cu 18%.

„Lipsa volumelor din UE și bazinul Mării Negre vor alimenta trendul de creștere. Vom asista la o competiție între piața internă și cea de export, cu beneficii financiare pentru fermierii români”, concluzionează raportul.

author avatar
Grecu Ioan
360 afisari
Zenville

Ultimele știri

De ce românii cumpără tot mai mult produsele marcă proprie ale supermarketurilor. Nu e vorba doar despre preţ

Retailerii au observat că au început să se golească, într-un timp cât mai scurt, rafturile pe care sunt aşezate produsele marcă proprie.Cercetările de piață...

Misterul piramidelor egiptene, desluşit! Cum au fost construite mai ușor în urmă cu 4.700 ani (VIDEO)

A apărut o nouă teorie despre construirea piramidelor circulă în ultimele zile. Acestea ar fi fost construite mult mai ușor pentru că în preajma...
proger