AcasăAgriculturăDiminuarea aprovizionării cu grâu – veste proastă pentru prețul pâinii

Diminuarea aprovizionării cu grâu – veste proastă pentru prețul pâinii

Pagubele culturilor la doi dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume și preocupările de calitate la un al treilea au împins cotațiile  la cel mai ridicat nivel din ultimii ani și au creat noi temeri cu privire la inflaţia preţurilor la alimente pentru milioane de persoane vulnerabile.

Seceta și căldura au continuat să pârjolească  grâul Canadei în iulie, la câteva luni după ce o iarnă brutală a lovit și culturile din Rusia, notează Bloomberg.

Pierderile acestor mari producători mondiali vor fi compensate doar parţial de câştigurile înregistrate în alte ţări, pentru o cultură agricolă care este plantată pe cea mai mare suprafaţă a globului şi care este utilizată pentru produse de bază precum pâine, paste şi cereale pentru micul dejun.

Cotaţiile futures la grâu la bursa de la Paris au crescut cu 9,5% săptămâna trecută, până la cel mai ridicat nivel de după 2012, după ce Departamentul american al Agriculturii şi-a redus estimările privind producţiile de grâu din Canada şi Rusia, ceea ce va afecta stocurile şi comerţul mondial. O recoltă mai mică în SUA creează presiuni suplimentare.

Impactul va fi resimțit atât de gospodării, cât și de guverne, în special în țările mai sărace care depind de importuri. Și în SUA și în alte părți, costurile mai mari ale pâinii ar fi un alt punct de presiune pentru un lanț de aprovizionare cu alimente care se confruntă deja cu lipsa forței de muncă.

„Consumatorii vor vedea prețuri mai mari, fără îndoială”, a declarat James Doyle, vicepreședintele companiei King Milling din  Michigan.

În plus, aprecierea grâului până la cele mai mari valori din ultimii ani este contra-sezonieră și vine într-un moment în care de obicei silozurile de cereale din emisfera nordică încep să se umple cu grâul proaspăt recoltat.

În acest context, guvernul SUA prognozează că rezervele mondiale de grâu vor coborî la cel mai redus nivel din ultimii cinci anii iar livrările marilor exportatori vor fi afectate în special.

„Piaţa se îndreaptă acum spre un deficit global, Aceasta intensifică îngrijorările cu privire la inflaţia alimentelor. Grâul este un produs alimentar esenţial”, declară Carlos Mera, director de cercetare  la Rabobank.

Fluctuaţiile preţurilor la materiile prime au nevoie de timp pentru a se transmite de-a lungul lanţurilor de aprovizionare. Preţurile cu amănuntul pot să fie mai imobile, deoarece în unele cazuri costurile cu alimentele sunt subvenţionate de guverne. Însă costurile mai mari acum înseamnă că preţurile la grâu vor rămâne la un nivel ridicat până când recoltele din emisfera sudică, de la începutul lui 2022, vor reduce presiunile.

Costurile de transport pentru transportul cerealelor în întreaga lume sunt, de asemenea, în creștere. În total, lovitura pare deosebit de dură pentru națiunile mai sărace, dependente de import, deja afectate de pandemia coronavirusului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
201 afisari

1 COMENTARIU

  1. ROMÂNIA ARE GRÎU SUFICIENT ȘI NU ARE NEVOIE DE IMPORTURI ca pe timpul nevolnicului idiot ceaușescu care -și înfometa poporu ca sa construiasca fabrici,uzine și autostrazi la pretinii lui din Africa,Ukraina ,miliarde de $ la nivel anii 80 ca valoare ,in timpul vieții lui nerecuperînd un banuț. Bani luați de la gura românilor! Față de restul țărilor este,vest europene noi România arătam ca cea mai saraca țară africana!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger