AcasăAgriculturăDaea a dat ordin: Creați vinuri mai puțin alcoolizate!

Daea a dat ordin: Creați vinuri mai puțin alcoolizate!

Potrivit Ministerului Agriculturii, scăderea concentrației de alcool a fot cerută de consumatori

Încălzirea globală a provocat o creștere alarmantă a concentrației de alcool în vinurile românești, care au ajuns la o tărie mai mare decât cea a țuicii. Din această cauză, Ministerul Agriculturii a solicitat cercetătorilor să creeze o metodă prin care să reducă gradele de alcool din vin.

Potrivit Ministerului Agriculturii, scăderea concentrației de alcool a fot cerută de consumatori

Printre proiectele de cercetare în agricultură privind pregătirea pentru schimbările climatice s-a numărat și un proiect solicitat în mod expres de ministerul de resort. Este vorba despre proiectul privind managementul alcoolului în vederea producerii de vinuri cu grad alcoolic scăzut pe care l-a acceptat, în final, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație (SCDVV) Iași. ”A fost un proiect propus de Ministerul Agriculturii, pe care toate unitățile de cercetare l-au refuzat și, până la urmă, l-am acceptat noi. În cercetarea pe care o vom face urmărim obținerea unor vinuri mai slab alcoolizate, pentru că în ultimul timp strugurii acumulează foarte mult zahăr datorită schimbărilor climatice, încălzirii globale, și viticultorii s-au plâns că obțin numai vinuri foarte tari de peste 13-14 grade. În ultimii 10 ani s-a simțit cel mai pregnant o creștere a gradelor de alcool în vinuri, cu o medie de 1,4 grade. Sunt mai multe secvențe, pornind de la recoltarea eșalonată a strugurilor la un anumit nivel de acumulare a zaharurilor în struguri, până la folosirea unor drojdii speciale care să consume o parte din zahăr și procesul de osmoză inversă. Trebuie să facem un vin de peste 8,5 grade până la 10, 5 grade, în condițiile în care vinurile pot ajunge și la 15-16 grade tărie alcoolică”, ne-a declarat dr.ing Doina Damian, directorul general al SCDVV Iași.

Legea interzice vinurile slab alcoolizate

Australia, Germania și Austria, singurele țări care au redus gradele de alcool din vin

Cercetările specialiștilor sunt cenzurate de o lege frapantă existentă în România, cea a Viei și Vinului, care interzice producerea unei astfel de băuturi cu o concentrație alcoolică mai scăzută de 8,5 grade. ”Sunt teze de doctorat și se lucrează pe tema asta de ceva vreme, s-au încercat diverse procedee de a reduce concentrația alcoolică din vinuri. Statisticile Organizației Internaționale a Viei și Vinului arată că în ultimii ani consumatorii preferă vinurile mai ușoare, mai puțin alcoolizate, în urma campaniilor privind toxicitatea alcoolului. Astfel, s-a ajuns la concluzia că există un segment de piață neacoperit în România și care ar trebui umplut cu niște vinuri care au o concentrație mai slabă de alcool. Acestea ar putea fi consumate și de persoane cu probleme cardiace, care sunt private în acest moment de consumul de vin care are și beneficii pentru sănătate, vorbim de compușii fenolici, de antioxidanți. În România, acum 30 de ani, vinurile cu 14-15 la sută alcool se găseau foarte rar pe piață, acum cele cu 15%-16% se găsesc în mod frecvent. Trebuie să descoperim o metodă de a reduce concentrația alcoolică, dar în același timp vinul să-și păstreze calitățile organoleptice și senzoriale ale produsului inițial. Este o misiune foarte dificilă pentru că este un produs care suferă dacă nu este protejat. Dacă vreau să prelungesc o fază de fermentație reușesc ca drojdia să-mi consume mai mult zahăr și să-mi producă mai puțin alcool, dar efectele secundare ar putea fi o schimbare a culorii, o dezvoltare a altor microorganisme. Vom face demersuri să schimbăm legislația pentru a ne permite să avem și vinuri cu concentrație alcoolică scăzută. Dacă vom obține o tehnologie viabilă, vom reuși, cu timpul, să obținem chiar vin fără alcool”, ne-a precizat Răzvan Filimon, cercetător la SCDVV Iași.

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.036 afisari

3 COMENTARII

  1. Dle Daea ,ramai cu oaia ,nu te mai baga si in viticultura ,nu te pricepi .
    Vinurile proaste cu tarie alcolica sub 10 grade alcool nu-s bune decat sa faci otet din ele ,nu pot fi pastrate sunt acre (aciditate ridicata ).
    Cei care vor sa bea un vin mai slab alcolizat pot sa-l faca SPRIT !.
    Vinul de calitate romanesti care sa concureze pe piata cu vinurile contrafacute si varate pe usa din dos venite de oriunde trebuie sa-si mentina in timp valoarea.
    Maturarea strugurilor ,coacerea lor ,acumularea de glucoza (zaharuri ) pina la 220-240 gr/l asicura o tarie alcolica de 12,5-13,5 . Cazurile speciale cu mult zahar si fermentatii controlate ajutate trec de 14 grade alcool.Comparatia tariei alcolice a vinului cu tuica cand vinul are 14-14,5 grade este o eroare facuta de un pafarist .In zona de sud ,sud estul Munteniei se face un POSLETE ,o fiertura de baut cu cana care are acolo vro 15-18 grade alcool ,cam cate are un vermut ( un soi de vin alcolizat ) cam ceea ce exportau romanii la rusi inainte de 89 .

  2. Lol. Pai toate vinurile dupa fierbere au acelasi alcool pana in 10 grade. Cat al tii la rece se limpezeste si ramane vesnic la fel ba isi nuanteaza gustul alcoolul e la fel. Daca il tii la caldura se oteteste si ramane acolo pe la 9 grade. Niste cercetatori au gasit o corabie antica cu anfore ? egiptene de acum 3000 de ani, o epava scufundata. Au constatat ca vinul s-a marmelizat s-a facut cat palma dupa milenii dar gustul a ramas intact desi dupa o lingurita te faceai manga caci incapea catva litri de vin in ea de o maturitate milenara s-au dus repede sa se culce acuzand dureri piternice de cap… Acum cu cat ai vinde lingurita de vin de pe timpul lui Tutankhamon? Cu precizarea nu consumati mai mult decat un varf de ac=1 pahar…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger