AcasăAgriculturăCostul războiului: preţul grâului a atins un nou record

Costul războiului: preţul grâului a atins un nou record

Războiul din Ucraina scumpește grâul. Preţul acestuia a crescut cu 34% de la 1 februarie, ajungând la maximele ultimilor 14 ani, scrie Reuters.

Rusia este primul exportator mondial de grâu. Împreună, Rusia şi Ucraina au mai mult de un sfert din exporturile globale de grâu. Ucraina e în top 5, dar este foarte importantă pentru echilibrul pieţei de cereale în general, prin porumb, grâu şi soia.

Pe piaţa europeană, grâul a crescut cu 34%, de la 269,25 euro/tonă în prima zi din februarie la 360,75 euro/tonă miercuri la închidere, cu vârful chiar la 390 de euro. În cazul grâului tranzacţionat futures în SUA, preţul a atins miercuri limita de variaţie ascendentă, la 10,56 dolari/buşel (unitate de aproximativ 35,24 de litri, sau 27,2 kg grâu, 25,47 kg porumb).

Rusia și Ucraina, cei mai mari exportatori de grâu

Invazia Rusiei din 24 februarie a afectat grav comerțul din porturile de la Marea Neagră, ceea ce a dus la creșterea cu 40% a prețurilor globale la grâul de referință de la Chicago și a dus și mai sus inflația globală a alimentelor, deja la cel mai mare nivel din ultimul deceniu.

Întreruperea aprovizionării din Rusia și Ucraina, care împreună reprezintă 30% din exporturile mondiale de grâu și 20% din exporturile de porumb, va eroda securitatea alimentară pentru milioane de oameni, Orientul Mijlociu și nordul Africii fiind deosebit de vulnerabile din cauza dependenței lor de importuri, a declarat Julie Marshall, purtător de cuvânt al Programului Alimentar Mondial.

author avatar
Andreea Vlad
352 afisari

3 COMENTARII

 1. insula mare a Brailei a fost concesionata arabilor…, Giurgiu ( cel mai bun pamant al tarii ) la Maria Trading , condus de libanez si sirian…
  Avem cativa romani , carora li se vinde motorina la pret de lux , ingrasaminte la pret de Yaht…
  Si asta , dupa ce van Groningen si Johanis au mers in pitata la Guvern…
  Veti comenta ca tin cu psd … NU!
  este mo aceeasi mizerie …
  Tin cu amaratii din Romania care muncesc mult si sunt reprezentati de hoti ( indiferent de partide)

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri