Cauta

Comisia Europeană ia la puricat bunăstarea sacrificării animalelor

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a trecut la analize mult mai subtile, ultima vizând bunăstarea bovinelor la sacrificare. Cererea a venit din partea Comisiei Europene, care este interesată și de soarta în abatoare a păsărilor de curte, a porcilor și a iepurilor, pentru care urmează analize similare. Concluzia pentru bunăstarea sacrificării bovinelor este clară: mai totul depinde de personalul abatoarelor.

EFSA a publicat o evaluare a bunăstării vitelor la sacrificare, pe baza celor mai actualizate studii științifice și de cercetare. Avizul științific este cel mai recent dintr-o serie despre bunăstarea animalelor la sacrificare solicitată de Comisia Europeană”, se arată într-un comunicat de presă al Autorității.

„În total sunt identificate 40 de pericole pentru bunăstare care ar putea apărea în timpul sacrificării. Majoritatea – 39 din 40 – sunt rezultatul personalului care nu posedă abilitățile necesare sau al oboselii angajaților”, susține documentul.

Analiza EFSA pleacă de la ideea că „protejarea bunăstării animalelor la sacrificare presupune reducerea la minimum a durerii și suferințelor animalelor de crescătorie în momentul uciderii”, precizează comunicatul. Mai exact, dacă animalele sunt ucise, măcar să se facă „cu blândețe”.

De aceea, munca experților este de necontestat pentru elaborarea analizelor. Aceștia au ajuns la concluzia că animalele sacrificate nu trebuie să mai îndure și „stresul termic, stresul rece, oboseala, setea prelungită, foamea prelungită, mișcarea împiedicată, restricționarea mișcărilor, probleme de odihnă, stres social, durere, frică și suferință”, susține raportul EFSA.

Pentru îneplinirea acestor condiții, analiza EFSA vine și cu soluții. „Proiectarea, construcția și întreținerea spațiilor și a instalațiilor de manipulare ar trebui să se bazeze pe înțelegerea modului în care vitele își percep mediul înconjurător și își îndeplinesc cerințele de sine (de exemplu, confort termic, confort în timpul odihnei)”, precizează documentul. În aceste condiții, instruirea personalului este o „măsură-cheie”. „Personalul ar trebui să fie instruit să considere vitele ca ființe simțitoare”, completează analiza EFSA

Ultimele stiri

  • Tele-Spa în România: Cum te relaxezi la distanță – beneficiile consultațiilor wellness online
  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Exit mobile version