AcasăAgriculturăCapcanele politicilor „verzi” în agricultură

Capcanele politicilor „verzi” în agricultură

Politicile „verzi” promovate la nivelul Uniunii Europene pot avea consecințe economice negative pregnante pentru România, sunt de părere fermierii reuniți în Alianța pentru Agricultură și Cooperare. Ei atrag atenția că aceste politici trebuie însoțite de alte măsuri care să înlăture aceste efecte negative.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare susține că „este nevoie să se țină cont de realitățile din toate statele membre pentru a nu crea prejudicii grave pentru unele dintre acestea, respectiv pentru locuitorii din UE, dar și producătorii din sectorul agroalimentar”, în cadrul aplicării Pactului Ecologic European, se arată într-un comunicat de presă al Alianței.

„Este obligatoriu ca standardele de producție să se aplice în mod echitabil, uniform, celor care se află în Europa și celor din afara UE, în așa fel încât să avem exact aceleași garanții”, se arată în document. Mereu au fost date ca exemplu legumele din alte țări din afara spațiului UE care nu trebuie să respecte normele comunitare de mediu, fapt ce le face mai ieftine decât produsele autohtone.

„Agricultorii își doresc un preț corect pentru produsele lor, iar dacă există noi reguli pentru pesticide sau fertilizanți, acestea trebuie să fie aplicate și importurilor”, susține Alianța. În România sunt aproximativ 200 de substanțe active autorizate, în timp ce la nivelul UE sunt 400, iar în țări non-UE, ca în Turcia, de exemplu, sunt vreo 1000 de substanțe active autorizate pentru protecția plantelor.

„Agricultura UE este în prezent supusă unor constrângeri majore, precum Green Deal și strategia Farm to Fork, strategia pentru biodiversitate, unor condiționalități ce vin cu costuri sporite, nu doar pentru fermieri ci și pentru jumătate de miliard de consumatori europeni. Se estimează o sporire a costurilor pentru producătorii europeni de 400% odată cu implementarea acestor strategii”, cu consecințe asupra prețurilor pentru consumatori, atrage atenția documentul.

„În concluzie, deciziile privind reducerea sau interzicerea utilizării soluțiilor convenționale de protecție a plantelor trebuie să fie luate ținând cont de rezultatele științifice și nu în baza presiunilor emoționale sau politice, iar aplicarea unor constrângeri este profund discriminatorie pentru acele state care utilizează tehnologii cu consum moderat, sub media europeană, cum este cazul României”, concluzionează documentul.

author avatar
Grecu Ioan