AcasăAgriculturăAvalanșă de cereri pentru compensații în agricultură

Avalanșă de cereri pentru compensații în agricultură

Aproape 123.000 de fermieri au depus cereri ca să beneficieze de ajutoare care să mai compenseze pierderile generate de criza sanitară. A fost o încercare pentru autorități să găsească modalitățile prin care fermierii români să beneficieze de acești bani, pentru că majoritatea covârșitoare a acestora nu au documente care să arate pierderile. Mai exact, nu vând cu factură.

„Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în data de 23 octombrie 2020, s-a încheiat procesul de depunere a cererilor în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19”, se arată într-un comunicat de presă al APIA. Acest ajutor este destinat crescătorilor de bovine, ovine și caprine, dar și producătorilor din sectorul vegetal, legume-fructe și cartofi.

În total, au depus cereri de sprijin 122.986 de fermieri. Astfel, au fost 44.960 de cereri pentru 594.974 bovine și 40.067 de cereri din partea crescătorilor de oi și capre, pentru un total de 8,709 milioane de animale. Pentru sectorul vegetal, au fost depuse 46.451 cereri, ce totalizează 66.526,85 ha.

„Sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară raportată la dimensiunea fermei și urmează să fie plătit până la 30 iunie 2021, pe baza cererii de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020”, precizează comunicatul.

Sesiunea de depunere a cererilor a fost scurtă, în perioada 25 septembrie-23 octombrie 2020. Suma pusă la dispoziția fermierilor este de 150 milioane de euro, bani ce nu au fost cheltuiți în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

Cuantumul ajutorului este fix, de 1.000 de euro pentru 5-10 vaci, de exemplu. Legislația specifică nu prevede modul în care se procedează în cazul în care numărul de cereri va fi mai mare decât fondurile alocate. Ministrul Agriculturii a dat asigurări că nu se va înregistra o astfel de situație, având convinegerea că nu toate cererile corespund criteriilor de alocare a fondurilor. În concluzie, sumele stabilite prin Ghidul de finanțare vor fi neștirbite, deși se anunțase în piață că se va aplica măsura „primul venit, primul servit”. Astfel de informații au fost catalogate de ministru drept „alarmiste”.

 

author avatar
Grecu Ioan
54 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger