Cauta

Asocierea fermierilor cu noi facilități fiscale

Parlamentarii au hotărât să mai umble la condițiile de funcționare a cooperativelor agricole și să dea ceva facilități fiscale agricultorilor în speranța că, totuși, aceștia se vor asocia. La noi se manifestă o reticență accentuată din partea fermierilor de a se constitui în diferite forme asociative, aceștia preferând să lucreze singuri.

Pentru a-i determina să se asocieze, a fost promovată Legea cooperației agricole nr. 566/2004, dar fără succes în aplicare până acum.

Ultima modificare este plănuită de Parlament, fiind în linie dreapă spre adoptare, urmând votul în plenul Camerei Deputaților. Schimbările vizate vor permite ca membrii cooperatori persoane fizice să nu mai întâmpine dificultări în derularea proiectelor finanțate din fonduri europene. De remarcat este faptul că se introduce „gospodăria țărănească” ca entitate ce poate fi membru cooperator.

În noua formă a legii, vor beneficia de facilități fiscale toți membrii cooperatori aflați pe lanțul alimentar al produsului final valorificat prin intermediul cooperativei. În prezent, beneficiari sunt numai producătorii.

În plus, cooperativele vor fi scutite de plata impozitului pentru clădirile și terenurile aflate în patrimoniu, utilizate pentru prestarea de servicii către membrii cooperatori. Până acum, doar 70% din acest impozit era scutit de la plată. Inițiatorii consideră că, prin aceste amendamente se va stimula capitalizarea cooperativelor și realizarea de investiții în comun pentru valorificarea producției.

Datele furnizate de Ministerul Finanțelor Publice arată că, în România sunt 1.507 cooperative agricole, din care 616 cu bilanț depus (40,87%). În 2018, cifra de afaceri totală a fost de 1,292 miliarde de lei și a fost generată de 255 cooperative agricole (41,39% din cele care au depus bilanț, respectiv 16,9% din cele existente). În ceea ce privește profitul obținut de cooperativele agricole, cel total la nivel național a fost de 20,056 milioane de lei, adică 1,55% din cifra de afaceri. Doar 241 din cooperative au obținut profit în 2018, adică 39,12% din cele care au depus bilanț.

Ultimele stiri

  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Trump grăbește sfârșitul dominației dolarului
  • Scandal monstru la Inter! Chivu, la mijloc între staruri de sute de milioane de euro
  • Bolojan s-a întâlnit cu reprezentanții Atlantic Council. Discuțiile au vizat securitatea regională și parteneriatul cu SUA
  • Respirația conștientă – Medicamentul invizibil pentru minte și corp
  • Mândra Elveție stârnește fantomele Brexit
  • UPDATE. Judecătoria a decis: Elena Udrea poate fi liberată condiționat/Hotărârea nu e definitivă
  • Burse, non-competiție și ipocrizie
  • Exit mobile version