AcasăAgriculturăAgricultura ecologică, sapă de lemn: UE va ajunge să importe cereale

Agricultura ecologică, sapă de lemn: UE va ajunge să importe cereale

Obiectivele Uniunii Europene privind reducerea impactului agriculturii asupra mediului ar putea reduce semnificativ producţia agricolă iar blocul comunitar se va transforma într-un importator net de grâne, a avertizat Asociaţia Europeană a Producătorilor de Cereale (Coceral).

Strategia „de la fermă la furculiţă” (Farm to Fork) pentru 2030, stabilită de Comisia Europeană anul trecut, este riscantă: extinderea producţiei organice la 25% din terenul agricol, de la 8% în prezent, şi reducerea folosirii pesticidelor cu 50%.

Obiectivele au fost criticate vehement de asociațiile fermierilor, care le-au caracterizat ca fiind “nerealiste”, ceea ce arată diviziunile între standardele de mediu care au dus la negocieri privind programul multianual al UE de subvenţionare a agriculturii, notează Reuters.

Coceral estimează că Farm to Fork ar putea duce la scăderea producţiei UE de grâu comun, principala cultură de cereale a blocului comunitar, la aproximativ 109 milioane de tone în 2030, de la aproximativ 128 milioane de tone aşteptate în acest an.

UE este un exportator major de grâu, chiar dacă depinde de porumbul importat.

“Prin urmare, nu vom mai fi unul dintre cei mai mari exportatori, dar poate vom fi unul dintre cei mai mari importatori”, a declarat Oliver Balkhausen, membru în Board-ul Coceral şi director de cercetare la Archer Daniels Midland.

Agricultura “eco” ar putea, de asemenea, să sporească dependenţa UE de importurile de rapiţă, prin reducerea suprafeţei cultivate. Astfel, blocul ar urma să importe peste zece milioane de tone de rapiţă, faţă de aproximativ şase milioane în prezent.

Riscurile destabilizării pieţelor agricole şi problemele de mediu din alte părţi ale lumii arată că UE are nevoie de o evaluare de impact detaliată a obiectivelor sale de mediu, apreciază Coceral.

La sfârșitul anului trecut, Departamentul Agriculturii din SUA a estimat că producția agricolă din UE va scădea, iar prețurile vor crește din cauza obiectivelor ecologice.

author avatar
Radu Jacotă
252 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri