AcasăAgriculturăAgricultură cu probleme

Agricultură cu probleme

În agricultură se înregistrează probleme pe toate palierele, de la forma de proprietate și până la comercializare, trecând inclusiv prin legislație și finanțare. În plus, un an cu vreme proastă a dat peste cap tot domeniul, iar criza sanitară și cea economică au lovit decisiv toți actorii din piața de profil.

„Azi, 30.000 de fermieri din zona de secetă nu pot începe noul an agricol pentru că nu au acces la finanțare. Unii refuză să semene”, a declarat Ionel Arion, președintele Pro Agro, la videoconferinţei „Afaceri în agricultură”.

De altfel, Arion și-a arătat nemulțumirea cu privire la modul în care se desfășoară activitatea din domeniul agricol. „Ne confruntăm cu disoluția statului și ambiguitatea legislativă”, a punctat acesta. În centrul atacurilor fermierului s-a aflat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pe care o acuză că „în ultimii 3 ani a lipsit total”. Nu are politici și programe care să sprjine industria de profil, ci pune „pe primul plan porcul mistreț și apoi omul”, referindu-se la modul în care este gestionată criza pestei porcine africane. Plus că România este invadată de carne de pui din Polonia, la prețuri nefiresc de mici, dar și cu potențial major de infectare cu salmonela, după cum se știe la nivelul UE. Iar ANSVSA nu a luat nicio măsură.

Pe de altă parte, Nicu Vasile, președintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), consideră că „fermierul român produce necompetitiv”, care are și vina de „a discuta foarte puțin cu specialiștii în economie”. „ Noi cumpărăm preţuri, nu calitate, pentru că produsele româneşti nu se cumpără. România produce produse de calitate, din punct de vedere ecologic. Produsele româneşti sunt net superioare celor din import, nu găsim pesticide în produsele noastre. Însă acestea reprezintă materie primă pe care o exportăm odată cu forţa de muncă”, a punctat Vasile.

Șeful LAPAR vede dezvoltarea agriculturii și a agricultorilor prin crearea unor „centre economice” care să permită integrarea pe verticală a producției. „E foarte greu de a ne uni. La noi e dușmănie”, a spus Nicu Vasile.

De altfel, ministrul Agriculturii a arătat că, în România, proprietatea este polarizată. 97% dintre fermieri lucrează 40% din teren în ferme de sub 50 ha; 0,56% dintre fermieri lucrează 40% din suprafaţă în ferme cu peste 300 ha şi restul în ferme medii, de 30-50 ha.

author avatar
Grecu Ioan
141 afisari

1 COMENTARIU

  1. Tot timpul mi se spune de produsele romanesti cat sant ele de bune. Pai, am cumparat zilele trecute o bucata de muschi file afuma, din carne de porc produs, de firmele unui nene care apare des pe la tv. plangandu-se tot timpul de slaba protectie pe care le-o acorda statul in fata marfurilor straine, ei bine , cand am ajuns acasa cu produsul a trenuit sa-l atarn trei zile sa se scurga din el apa sarata cu care a fost injectat. Apropo, kg de apa sarata are acelasi pret cu carnea ??? Ei, cand „producatorii” romani vor reusi sa ne convinga ca relatia noastra a consumatorilor se bazeaza nu pe vechiul „clientul nostru…. nuuuu, ci pe simplul respect fata de munca ta, respecta-mi munca mea, numai atunci vom putea dicuta si despre continuare. Pana atunci raman acelasi nostalgic al parizerului cu soia produs candva, dar macar nu ne pacaleau si nu ne otraveau cu n-spe mii de E-uri.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger