AcasăAfaceriWall Street: dominația Clubului de un trilion de dolari

Wall Street: dominația Clubului de un trilion de dolari

Grupul exclusivist de companii americane în valoare de peste 1 trilion de dolari tocmai a adăugat un alt membru.

Valoarea Tesla a depășit 1,01 trilioane USD, după ce compania fondată de Elon Musk a primit o comandă de 100.000 de vehicule pentru firma de închiriere Hertz.

Este cea mai mare achiziție de către un singur cumpărător și cea mai mare trecere la vehicule electrice de către o companie de închiriere de mașini. După anunţarea acestei comenzi record, acţiunile Tesla au crescut cu peste 12%, până la aproape 1.025 de dolari.

Deja cea mai valoroasă companie producătoare de automobile, Tesla se alătură unui club de elită din care mai fac parte doar Apple, Amazon, Microsoft şi Alphabet.

Dar clubul cu un trilion de dolari nu este neapărat un lucru bun pentru piețe pe termen lung, notează CNN.

Cinci companii din S&P 500 – Apple, Microsoft, Google, Alphabet, Amazon și Tesla – valorează acum 9,3 trilioane de dolari. Aceasta reprezintă aproape 23% din valoarea totală a indicelui bursier american de referință. Adăugați Facebook, care valorează aproape 927 de miliarde de dolari, iar procentul crește la 25%.

În ianuarie 2020, Facebook, Apple, Microsoft și Google au reprezentat 19% din valoarea S&P 500.

Aceasta înseamnă că din ce în ce mai mult, o mână de companii au o influență uriașă asupra indicelui – și, prin urmare, asupra direcției piețelor financiare.

Companiile Big Tech (și acum Tesla) au generat câștiguri uriașe de pe piața bursieră din primăvara anului 2020, deoarece au demonstrat că încă pot câștiga miliarde de dolari în timpul unei pandemii.

Piața bursieră ar putea primi un nou impuls în această săptămână, cu câștiguri de la Alphabet, Apple, Amazon și Microsoft.

Dar acțiunile  lor  sunt foarte sensibile la schimbările ratelor dobânzilor, pe care băncile centrale iau în considerare să le facă pentru a reduce inflația. Dacă Wall Street începe să renunțe la stocurile Apple sau Amazon, asta ar putea genera o retragere considerabilă.

author avatar
Radu Jacotă
488 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri