AcasăAfaceriWall Street, cu ochii pe adidașii Nike

Wall Street, cu ochii pe adidașii Nike

Compania Nike este pe cale să-și publice rezultatele financiare pentru al treilea trimestru fiscal – și ar putea fi un prevestitor al modului în care industria de retail este afectată de războiul din Ucraina, de  prețurile vertiginoase ale petrolului și presiunile inflaționiste care amenință să reducă cheltuielile consumatorilor.

Expunerea Nike în China este, de asemenea, sub microscop, deoarece Statele Unite ar putea alege să impună sancțiuni dacă Beijingul  ajută Rusia să-și ducă războiul împotriva Ucrainei, în timp ce  mărcile occidentale se contruntă cu boicoturi continue în toată Asia.

Acțiunile Nike s-au tranzacționat în scădere în ultimele săptămâni, deoarece investitorii anticipează că retailerul va fi afectat de unele dintre riscurile menționate mai sus.

Nike este de așteptat să raporteze venituri de 10,6 miliarde de dolari în trimestrul al treilea din 2022, la un câștig de 71 de cenți pe acțiune, potrivit unui sondaj al analiștilor realizat de Refinitiv.

Jay Sole, economist la UBS, consideră că perspectivele Nike pentru trimestrul al patrulea și inițiale pentru anul fiscal 2023, în cazul în care retailerul le oferă, vor dezamăgi investitorii.

„Verificările noastre sugerează că afacerea Nike din China nu se redresează atât de repede pe cât ne așteptam noi sau piața”, a scris Sole într-o notă pentru clienți preluată de CNBC.

În plus, a spus el, piața a subestimat efectele provocărilor persistente ale lanțului global de aprovizionare care au întârziat producția și livrările, suspendarea temporară a afacerilor Nike în Rusia, prețurile mai mari ale petrolului și o creștere a dolarului american.

Nike a oprit afacerile în Rusia la începutul acestei luni. În acet moment, nu este clar cât timp va persista această decizie. Compania are 116 magazine de vânzare cu amănuntul în Rusia, reprezentând mai puțin de 2% din vânzările sale totale.

Pentru anul fiscal 2023, Wall Street anticipează că vânzările Nike se vor ridica la 53 de miliarde de dolari, în creștere cu 13% față de 2022.

author avatar
Radu Jacotă
301 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri