AcasăAfaceriVremuri de groază:recesiune lungă și urâtă!

Vremuri de groază:recesiune lungă și urâtă!

Economistul Nouriel Roubini, care a prezis corect criza financiară din 2008, vede o recesiune „lungă și urâtă” la nivel global la sfârșitul acestui an, care ar putea dura tot anul viitor și o corecție bruscă a indicelui bursier S&P 500.

„Chiar și într-o recesiune obișnuită, S&P 500 poate scădea cu 30%”, a declarat Roubini, președinte și director executiv al Roubini Macro Associates, într-un interviu acordat Bloomberg.  Într-o „aterizare cu adevărat dură”, la care se așteaptă, ar putea cădea cu 40%.

Roubini, a cărui clarviziune cu privire la prăbușirea bulei imobiliare din 2007-2008 i-a adus porecla de Dr. Doom, a declarat că cei care se așteaptă la o recesiune superficială în SUA ar trebui să se uite la ratele mari ale datoriilor corporațiilor și guvernelor.

Pe măsură ce ratele cresc și costurile serviciului datoriei cresc, „multe instituții zombi, gospodării, corporații, bănci, bănci din umbră și țări zombi vor muri”, a spus el. În Statele Unite, atingerea unei rate de inflație de 2% fără o aterizare forțată va fi o „misiune imposibilă” pentru Rezerva Federală.

În plus, șocurile negative ale ofertei, venite din cauza pandemiei, a conflictului dintre Rusia și Ucraina și a politicii de toleranță zero a Chinei față de Covid-19 vor aduce costuri uriașe și o creștere economică mai mică.

Odată ce lumea va intra în recesiune, nu vor exista prea multe remedii de stimuare fiscală, deoarece guvernele cu prea multe datorii rămân fără „gloanțe fiscale”. De asemenea, o inflație ridicată s-ar menține până în 2024, în timp ce majorarea dobânzilor va sugruma creșterea economică.

Ca urmare, Roubini vede o stagflație ca în 1970 și o îndatorare masivă asemănătoare cu cea din criza financiară globală. „Nu va fi o recesiune scurtă și superficială, ci va fi severă, lungă și urâtă”.

Dr.Doom se așteaptă ca recesiunea din SUA și cea globală să dureze tot anul 2023, în funcție de cât de grave vor fi șocurile de aprovizionare și dificultățile financiare. În timpul crizei din 2008, gospodăriile și băncile au fost cele mai afectate. De data aceasta, corporațiile și băncile din umbră, cum ar fi fondurile speculative, fondurile de capital privat și fondurile de credit, „vor face implozie”.

În noua sa carte, „Megamenințări”, Roubini identifică 11 șocuri negative ale ofertei pe termen mediu care reduc creșterea potențială prin creșterea costurilor de producție.

Printre acestea se numără deglobalizarea și protecționismul, relocarea producției din China și Asia în Europa și SUA, îmbătrânirea populației în economiile avansate și pe piețele emergente, restricțiile privind migrația, decuplarea dintre SUA și China, schimbările climatice globale și pandemiile recurente. „Este doar o chestiune de timp până când vom avea următoarea pandemie urâtă”, a spus el.Un sfat pentru investitori: „Trebuie să aveți mai puține acțiuni și mai multe lichidități.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor
758 afisari

1 COMENTARIU

  1. Din păcate lichiditățile de pe piata privind clasa mijlocie si săracii, dispar pe utilități si alimente

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger