AcasăAfaceriVine criza! Apocalipsa preţurilor, anunţată de experţi: „Poate fi mai rău decât...

Vine criza! Apocalipsa preţurilor, anunţată de experţi: „Poate fi mai rău decât în 2008”

crizAAmerica, în COLAPS! Economia SUA a intrat oficial în recesiune

Renumitul economist Nouriel Roubini, cel care a prognozat producerea crizei economice mondiale din 2008, susțiune că omenirea se îndreaptă spre o nouă criză de o amploare mai mare.

Expertul a explicat că recesiunea nu va fi nici uşoară, nici de scurtă durată, contrar a ceea ce susțin alți economiști.

SUA riscă o recesiune severă

„Există multe motive pentru care vom avea o recesiune severă și o criză financiară și de îndatorare severă. Ideea că aceasta va fi scurtă și superficială este total iluzorie”, a declarat Roubini într-un interviu pentru Bloomberg TV.

Profesorul de economie de la Stern School of Business a Universității din New York, poreclit și “Dr. Doom” (Doctorul Apocalipsei) datorită predicțiilor sale în majoritate sumbre, invocă printre argumente ratele ridicate de îndatorare, aflate la niveluri istorice în întreaga lume în urma pandemiei și care continuă să crească.

Povara este în special mare pentru economiile avansate, cum este cazul SUA, susține Roubini. Situația diferă de cea din anii 1970, când gradul de îndatorare al SUA era unul redus, în pofida combinației dintre stagnarea creșterii economice și inflația ridicată, cunoscută drept stagflație. Datoria SUA a crescut vertiginos de la criza financiară din 2008, care a fost urmată de o inflație scăzută, sau deflație, pe fondul unei crize a creditelor și al unui șoc al cererii.

“De data aceasta, avem șocuri agregate negative stagflaționiste și rate ale datoriilor care sunt ridicate din punct de vedere istoric. În recesiunile anterioare, cum a fost și cazul ultimelor două, am avut o relaxare monetară și fiscală masivă. De data aceasta, intrăm într-o recesiune prin înăsprirea politicii monetare. Nu avem spațiu fiscal”, a adăugat Roubini.

Criza, mai severă decât cea din 2008

Economistul american estimează că recesiunea care se prefigurează ar putea fi mai severă decât cea din 2008-2009, declanșată de criza financiară globală. Temerile că majorarea ratelor dobânzilor va împinge economia americană în recesiune au crescut, în contextul în care Rezerva Federală (Fed) înăsprește agresiv politica monetară pentru a reduce presiunile inflaționiste.

Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat că un eșec în privința stabilizării prețurilor ar fi o „greșeală mai mare” decât împingerea economiei în recesiune – un scenariu despre care susține în continuare că poate fi evitat.

author avatar
Andreea Vlad