Firmele de criptomonede care desfășoară activități bancare ar trebui să aibă capitaluri proprii la fel ca băncile tradiționale, au declarat marți autoritățile de reglementare ale statelor G20, stabilind primele reguli globale pentru supravegherea unei industrii care a pierdut 2.000 de miliarde de dolari (2.061 de miliarde de euro) de la vârful său din noiembrie 2021.
Consiliul pentru Stabilitate Financiară (FSB), organismul de coordonare a reglementărilor financiare al G20, a propus membrilor săi nouă recomandări în vederea punerii în aplicare.
În prezent, industria criptomonedelor nu este reglementată aproape deloc în majoritatea țărilor, cu excepția obligației de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului, în timp ce, în același timp, autoritățile continuă să avertizeze investitorii cu privire la riscurile pe care le implică, cum ar fi pierderea întregii investiții.
Potrivit președintelui FSB, Klaas Knot, care este, de asemenea, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) și președinte al băncii centrale olandeze, „iarna criptografică”, un termen utilizat pentru a descrie căderea bruscă și susținută a criptomonedelor, a determinat consiliul să își intensifice examinarea vulnerabilităților structurale actuale.
Capitalizarea totală a sectorului criptomonedelor, care ajunsese la aproximativ 3.000 de miliarde de dolari până în noiembrie 2021, s-a redus la aproximativ 935 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, FSB consideră că sunt necesare norme pentru a reglementa o redresare probabilă.
FSB va institui un cadru de monitorizare și gestionare a riscurilor și a datelor în cadrul activităților cu criptoactive. De asemenea, dorește ca o companie cu probleme din acest sector să poată declara cu ușurință falimentul.
„Mai multe firme de criptomonede au dat faliment în recenta criză de piață din cauza vulnerabilităților de lichiditate, a subcapitalizării, a expunerilor concentrate la entități riscante și a activităților comerciale și de tranzacționare riscante”, subliniază Knot.
Propunerile au fost supuse consultării publice până la 15 decembrie și urmează să fie finalizate până la jumătatea anului 2023, moment în care membrii FSB ar trebui să accelereze punerea lor în aplicare.