AcasăAfaceriVeteranii de pe Wall Street s-au înșelat. A doua economie mondială a...

Veteranii de pe Wall Street s-au înșelat. A doua economie mondială a năruit speranțele investitorilor

Redresarea Chinei a fost sub așteptări

În timp ce acțiunile chinezești au crescut vertiginos în ianuarie, după ridicarea restricțiilor zero-Covid, strategii de la Goldman Sachs au argumentat că o creștere de 46% în câteva săptămâni a fost doar începutul.

Iar în săptămânile care au urmat, indicele MSCI China a crescut cu aproape 10 procente.Dar, în ciuda previziunilor optimiste ale multora dintre cele mai mari bănci de pe Wall Street, piața se apropia deja de vârf.

Acțiunile chinezești au scăzut cu peste 20% de la vârful atins la sfârșitul lunii ianuarie – împingând a doua economie ca mărime din lume într-o piață “bear”.

Speranțele mari ale investitorilor în acțiunile chinezești s-au bazat pe trei factori. În primul rând, tensiunile cu SUA ar urma să se diminueze în sfârșit, odată cu reluarea schimburilor diplomatice regulate între Washington și Beijing.

În al doilea rând, strategii se așteptau puterea  de consum din China să revină în forță, deoarece gospodăriile au fost în sfârșit eliberate pentru a cheltui toți banii pe care i-au acumulat în timpul blocajelor.

Și, în cele din urmă, dacă acest lucru nu va reuși, Beijingul va interveni cu stimulente pe scară largă, așa cum a făcut-o de atâtea ori până acum.

Dar s-a întâmplat ceva neașteptat: doborârea de către americani a unui presupus balon spion chinez în februarie a deraiat o detensionare incipientă și a speriat investitorii globali, care erau deja în alertă pentru consecințele financiare ale tensiunilor crescânde dintre cele mai mari două economii ale lumii.

Și, în loc să desfășoare economiile în exces în valuri de „cheltuieli de răzbunare”, consumatorii chinezi au rămas reticenți în a face achiziții majore care ar putea relansa creșterea.

China a redus ratele suficient de mult pentru a contribui la evitarea unei încetiniri, dar rămâne reticentă în a oferi un sprijin mai larg care să ajute la redresarea situației în modul anticipat de investitori la începutul acestui an.

„Redresarea economică a fost sub așteptări deoarece oamenii au subestimat bucla de feedback negativ a prăbușirii sectorului imobiliar, au subestimat lipsa de încredere datorată deteriorării mediului geopolitic extern și au supraestimat revenirea cheltuielilor de răzbunare post-pandemică”, a declarat Lu Ting, economist șef pentru China la Nomura.

Unii analiști susțin că stimulentele monetare masive sau reducerile agresive ale ratelor dobânzilor nu pot declanșa tipul de creștere economică necesar pentru a restabili încrederea în piață. Acest lucru face ca previziunile optimiste pentru acțiunile chinezești să fie nerealiste.

author avatar
Radu Jacotă Redactor