AcasăAfaceriVești proaste din piața construcțiilor: PUZ-urile anulate pun pe fugă investitorii străini

Vești proaste din piața construcțiilor: PUZ-urile anulate pun pe fugă investitorii străini

Unul dintre marii dezvoltatori de proiecte și construcții din lume își restrânge activitatea din România și, pe cale de consecință, zeci de muncitori români își vor pierde locurile de muncă.

Compania suedeză Skanska Construction va disponibiliza angajații din România, fiind nevoită să-și restrângă activitatea în urma anulării Planurilor de Urbanism Zonal de Sector (PUZ-uri) din București.

Anunțul a fost făcut de directorul diviziei de construcţii a Skanska pe România şi Ungaria, Miroslav Vycltal, și este o urmare a faptului că, în ultima perioadă, în București s-au anulat PUZ-uri pe bandă rulantă.

„Din cauza deciziei de a ne concentra pe piaţa din România doar pe proiectele interne şi pentru că nu există nicio dată clară de începere a unui nou proiect, am decis să limităm operaţiunile locale în divizia de construcţii. Ca urmare, suntem nevoiți să reducem considerabil echipa Skanska Construction din București. Chiar și cu un număr limitat de angajați, Skanska Construction Romania continuă să își desfășoare activitatea ca entitate de sine stătătoare în grupul Skanska”, a declarat Miroslav Vycltal.

Nu este pentru prima dată când Skanska ia o măsură de acest gen. Compania mai renunţat o dată la piaţa din România, în anul 2003. Cu toate acestea, a revenit, patru ani mai târziu, cu divizia de dezvoltare imobiliară, iar în 2011, şi cu divizia de construcţii. La momentul revenirii, compania şi-a exprimat şi dorinţa de a intra în parteneriate public-private.

Numele companiei suedeze este legat de construcții importante din Capitală, respectiv centrele de birouri Green Court, Campus 6 şi Equilibrium, dar, potrivit profit.ro, din cauza anulării Planurilor Urbanistice Zonale de Sector, proiectele Skanska ar fi intrat într-un blocaj.

Restrângerea activității companiei pe piața românească va impacta zeci de angajați, care nu vor mai avea locuri de muncă.

„Divizia de dezvoltare comercială a Skanska, din România, rămâne în formulă completă și se concentrează pe dezvoltarea și managementul clădirilor, pregătindu-le ulterior pentru vânzare, așa cum este și modelul nostru de business. Lucrăm la pregătirea proiectelor din portofoliu și suntem în continuare conectați la dinamica pieței“, susțin reprezentanţii companiei.

Anunțul lui Nicușor Dan

La începutul lunii iunie, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat anularea PUZ Sector 2, al cincilea PUZ de sector anulat sau suspendat de instanţă.

„Tribunalul București a anulat și a suspendat azi PUZ Sector 2. Este al cincilea PUZ de sector care este anulat de instanță. Dispariția a zeci de hectare de spațiu verde, blocuri de 14 etaje pe malurile lacurilor, blocuri de 14 etaje pe străzi de 7 metri lățime, asta înseamnă PUZ Sector 2, ca și celelalte PUZ-uri de sector. Asa-zișii dezvoltatori imobiliari au încercat cu tot dinadinsul să oprească soluția instanței: cereri succesive de recuzare a instanței, plângere la DNA împotriva judecătoarei înainte de pronunțare, intervenții noi la fiecare termen pentru a forța amânarea etc.
Iar instituțiile statului tac complice: Inspectoratul de Stat în Construcții și Prefectul au fost sesizate de mine de acum doi ani și nu fac în continuare nimic, mai mult, încurajează așa-zișii dezvoltatori să construiască în baza PUZ”, a scris, la acea vreme, Nicuşor Dan pe Facebook.

author avatar
Andrei Coman