AcasăAfaceriVeste bună de la ANAF! Cum scapi mai ușor de datorii

Veste bună de la ANAF! Cum scapi mai ușor de datorii

anafVeste bună de la ANAF! Cum scapi mai ușor de datorii / foto: Wall-Street.ro

Guvernul a aprobat, joi, eșalonarea datoriilor restante de la declanșarea stării de urgență. Astfel, datornicii pot plăti în rate sumele datorate statului, începând de la 500 lei, pentru persoanele fizice, și de la 5.000 de lei, în cazul persoanelor juridice.

Solicitanții trebuie să mai îndeplinească o serie de condiții, cum ar fi să depună cererea de eșalonare până la data de 15 decembrie 2020, să nu înregistreze obligații bugetare restante la data declarării stării de urgență, să nu se afle în procedura insolvenței, să nu se afle în dizolvare, să aibă depuse toate declarațiile fiscale, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor Publice.

Pot beneficia de eșalonarea simplificată și debitorii aflați în insolvența pentru obligațiile curente născute după declararea stării de urgență, dar și cei care au eșalonare la plată conform Codului de procedură fiscală.

Eșalonare fără garanții

Întrucât eșalonarea simplificată nu presupune constituirea de garanții, legiuitorul, în acord cu mediul de afaceri și ceilalți parteneri sociali, a instituit plata unei dobânzi. Nivelul de dobânzii este redus la jumătate, respectiv 0,01% pe zi de întârziere adică la 3,65 % pe an (față de Codul de procedură fiscală care prevede nivelul dobânzii de 0,02% pe zi de întârziere), se mai arată în comunicat.

Debitorul poate solicita modificarea eșalonării prin includerea în eșalonare a obligațiilor născute după acordarea eșalonării la plată de 2 ori pe perioada eșalonării. Dacă debitorul pierde eșalonarea, poate solicita menținerea acesteia tot de 2 ori. Acesta poate anexa graficul de eşalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eşalonare, care poate cuprinde rate diferențiate de plată.

Noul instrument de eșalonare la plată, pe 12 luni va fi o alternativă la mecanismele deja existente și vizează contribuabilii care au fost buni platnici până la data intrării în starea de urgență, indiferent de forma de proprietate. Astfel, înlesnirea la plată constă în eșalonarea la plată pe cel mult 12 luni a obligațiilor bugetare principale precum și pentru obligațiile fiscale accesorii aferente acestora a căror scadență/termen de plată se împlinește după data declarării stării de urgență. Pentru acordarea eșalonării, contribuabilii trebuie să depună o cerere până la data de 15 decembrie 2020, inclusiv și să îndeplinească anumite condiții prevăzute de actul normativ.

Noi măsuri pentru companiile afectate de pandemie

Totodată, Executivul a decis prelungirea până la 25 decembrie a perioadei în care nu se percep dobânzi și penalități pentru obligațiile fiscale neachitate la termen, a căror scadență s-a împlinit după declanșarea stării de urgență. Până la 25 decembrie 2020 organele fiscale nu vor începe executarea silită, dând posibilitatea debitorilor de a se decide cu privire la accesarea facilităților fiscale oferite corespunzător situației sale fiscale.

Guvernul a decis în martie, în contextul crizei economice cauzate de combaterea epidemiei de coronavirus, ca firmele să poată amâna plata obligațiilor fiscale scadente începând cu data de 21 martie 2020 fără riscul de executări/popriri din partea ANAF și fără să acumuleze dobânzi și penalități. Termenul inițial a fost 25 iunie, dar a fost extins de Guvern până la 25 octombrie. Firmele au amânat la plată peste 16 miliarde de lei din martie și până în prezent. Pentru cele care nu pot plăti pe 25 octombrie tot ce au amânat, Finanțele propun acum mecanismul simplificat de eșalonare pe 12 luni.

author avatar
Andreea Vlad
310 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger