AcasăAfaceriVântul nu aduce bani. Piața energiei eoliene, „eșec colosal”

Vântul nu aduce bani. Piața energiei eoliene, „eșec colosal”

În pofida optimismului privind „energia curată”, producătorii de turbine eoliene au o problemă: se luptă să transforme cererea în profit.

Vestas Wind Systems,  General Electric  și Siemens Gamesa Renewable Energy  se confruntă cu costuri ridicate ale materiilor prime și logisticii, cu modificări ale principalelor subvenții pentru energie curată, cu ani de presiune asupra prețurilor turbinelor și cu o cursă pentru a construi mașini din ce în ce mai mari.

„Ceea ce văd este un eșec colosal al pieței”, a spus Ben Backwell, directorul executiv al grupului comercial Global Wind Energy Council, observând o nepotrivire între obiectivele guvernamentale pentru noua energie eoliană și ceea ce se întâmplă pe teren.

O retragere a energiei eoliene ar putea avea consecințe devastatoare, deoarece aceasta urmează să joace un rol esențial în eforturile globale de tranziție la energia verde.

Pentru a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius, lumea ar trebui să înceapă să adauge aproximativ 390 de gigawați de parcuri eoliene pe an până în 2030, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. În 2021, doar un sfert din această capacitate a fost instalată.

De asemenea, provocările companiilor americane și europene ar putea avea implicații geopolitice, în condițiile în care rivalii chinezi încearcă să se extindă în afara pieței lor naționale. Companii precum Xinjiang Goldwind Science & Technology , Envision Group și Ming Yang Smart Energy Group Ltd. intenționează să investească în fabrici din străinătate.

Producătorii occidentali de turbine se restrâng în prezent pentru a-și consolida profiturile. Companiile spun că vor concura pentru mai puține proiecte pe mai puține piețe, vor crește prețurile și își vor raționaliza gamele de produse.

Pandemia a zguduit industria eoliană, ducând la întreruperi ale lanțului de aprovizionare și la o creștere a costurilor pentru materiale și transport.

Dar problemele au început încă de la mijlocul anilor 2010, când guvernele au început să renunțe la subvențiile generoase și să facă licitațiile pentru dezvoltatorii de energie regenerabilă mai competitive, explică analistul Mark Freshney de la Credit Suisse.

Acest lucru a alimentat presiunea de a reduce prețurile turbinelor, micșorând profiturile producătorilor.

Siemens Gamesa a declarat că se îndreaptă spre o marjă de profit de minus 4%. Comenzile în al doilea trimestru au scăzut la cel mai scăzut nivel de când compania a fost formată printr-o fuziune în 2017.

Analiștii se așteaptă ca GE Renewable Energy, cel mai mare furnizor de turbine eoliene din SUA, să înregistreze o marjă operațională negativă în primul trimestru de 16%.

În a doua jumătate a anului trecut, producătorii de turbine au crescut cel mai mult prețurile din 2014, potrivit BloombergNEF. Dezvoltatorii de parcuri eoliene se așteaptă ca aceasta să inverseze tendința de peste zece ani de scădere a costurilor pentru energia eoliană, un factor cheie care a alimentat expansiunea ei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
30.878 afisari

18 COMENTARII

  1. Toți vor profit. Păi ca unul să aibă profit, un altul trebuie să aib o pierdere.
    Și acum analizați: „Acest lucru a alimentat presiunea de a reduce prețurile turbinelor, micșorând profiturile producătorilor.” și „Producătorii occidentali de turbine se restrâng în prezent pentru a-și consolida profiturile. Companiile spun că vor concura pentru mai puține proiecte pe mai puține piețe, vor crește prețurile și își vor raționaliza gamele de produse.” LA CARE: „modificări ale principalelor subvenții pentru energie curată”
    Păi e ușor să faci profit când se dau subvenții și statul asigură comenzi.

  2. Cata taxa de cogenerare au platit romanii la astia cu eoliene!!! Energia curata depinde de clima sa se multumeasca cu cat e , conteaza ecologia , nu??

    • A vorbit si Țața Floarea la colt de strada. Daca nu ai habar, de ce comentezi? Taxa de cogenerare se llateste catre Termicentrale, nu catre cei cu energie verde. Pentru aia se platesc certificate verzi.

      • Energia curată depinde de clima? Mai gândeste-te prietene cum stă treaba, daca curatenia din casa ta depinde de ce nevasta vrednica ai si de tine cat de mult dai din mânuțe, de ce nu și clima asta, ar depinde de energia verde?

  3. O mare lăbărae eoliana lor, curent nema, preturi de te caci pe tine, dezorientează total păsăretul, distruge mari suprafețe de pământ pentru infrastructură și, colac peste pupăză, au apărut și chinezii cu preturi, probabil, la jumătate ! Idioții n-au înțeles că ” exerciții ” d-astea de producție merge numai în socialism când acolo, prin redistribuire, mergea sa faci tot felul de tâmpenii ! D-ăia și urla ca disperații după subvenții 👹

  4. ENERGIA FURNIZATA DE EOLIENE ARE DESTULE HIBE ASCUNSE : CONSUMUL PROPIU DE ENERGIE IN SITUATII IN CARE VITEZA VANTULUI ESTE SUB 7 m/s SI IN SITUATII IN CARE VITEZA VANTULUI ESTE F MARE SI PALELE DIN MOTIVE DE SIGURANTA SUNT TRECUTE IN STAND BY !.
    FARA SPONSORIZAREA STATULUI !,FARA ACCEPTUL UNOR AMORTIZARI ACCELERATE BAGATE IN COSTURI -ENERGIA FURNIZATA DE EOLIENE SE INCADREAZA LA CELE MAI MARI PRETURI DE PE PIATA <IAR CEL CARE SUPORTA HOTIA SI PROSTIA IN ACESTE SITUARTII ESTE CONSUMATORUL .

  5. Ați auzit careva de ,,eoliene : Vortex ? Știți careva ce sunt acelea ? Înlocuiți dracu ,,Morile de Vânt „” ale lu Cervantes cu eoliene tip ,,Vortex „” și veți vd diferența !

  6. Toți este prosti!!!
    Energia eoliană poluează . Nu instalați eoliană pe România. România trebuie sa “aibe” numai energie manevrabila.
    Fiți naționaliști și nu instalați eoliene……

  7. Ce usor este sa produci energie curata sau verde eu caut finantare pentru proiect eco de 3 ani si nimic 0 inversori mai bun este gazu😉

  8. Un occident handicapat cum rar mi -a fost dat să cred. Că voi ajunge sa vad. Bulshiturile cu energie verde , nici măcar în desene animate nu merge. Rușii diversifica rutele de gaz… cerul e același . Alte părți ale lunii rad și cu „curu” de inepțiile europene. Mașini electrice pana in 2030. Da curent nu ai. Industria germana puternic ancorată în folosirea fosililor , probabil , va căuta inelul lui Rumburac și peste noapte toată Europa va fi „electrica” . Resurse continentul acesta nu sunt suficiente pentru asemenea planuri cincinale. Fabulos câtă prostie și ipocrizie. Extraordinar cum se alimentează unul pe altul politicienii și strategii occidentali. Multa prostie și aberație vedem in vest. N am crezut că ajung sa vad cum o sa se spânzure singuri. Ca întotdeauna în istoria modernă Germania pierde orice conflict…generat global. Din păcate așa va fi și acum . După ce a reușit dezindustrializarea Europei…. O să i pună acum capac la sicriu. Fabulos.

  9. Ar fi bine de știut de ce poluează eolienele. Poate ne spune cineva.
    Handicapat sau nu, occidentul ne-a scos din întunericul in care eram (vezi ce e pe aproape de noi ) și ne face viața mai bună. Este ipocrizie să blamezi occidentul când absolut toți vrem să fim sau să trăim acolo.

  10. Problema este falsa. Energia eoliană este ieftină. Producătorii de turbine au probleme, nu cei care le folosesc.
    Probabil ca soluția este sa le construiască mai mici, pentru consum individual. In zonele cu vânt din România multi ar putea deveni producători de energie cu investiții minime.
    O eoliană de 3kw/h poate asigura consumul unei gospodarii. Una de 6 kw/h ar produce și pentru altii.
    Costurile se recuperează in 2-3 ani.
    Deci care e marea șmecherie aici? Unii nu pot sa mai sugă banii de la guverne.

    • kW!…pentru numele lui D-zeu, nu kW/h sau kWh…nu va mai luați după televiziuni…unul măsoară puterea iar celălalt energia.

    • Lasand la o parte ca amestecam orele cu kilowatii….Cat produce eoliana aia de 6kw, cand nu se misca frunzele?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger