AcasăAfaceriUn munte de numerar: shekelul, povara băncilor israeliene!

Un munte de numerar: shekelul, povara băncilor israeliene!

Tasir Freij, negustor din Rammallah(Cisiordania ocupată), trebuie să depună o sumă în shekeli, dar este taxat de  băncile palestiniene care  sunt pline de bancnote israeliene și nu vor să acumuleze mai multe.Este povestea a două teritorii aflate în conflict, cu economii suprapuse, folosind aceeași monedă, dar nu aceleași sisteme de tranzacții.

„Acesta este miezul crizei shekelului”, spune economistul  palestinian Jaafar Sadaqah. Conform acordurilor de la Paris, semnate în 1994 între Organizația pentru Eliberarea Palestinei și Israel, shekelul are valoare oficială în monedă în teritoriile palestiniene, unde circulă și dolari americani și dinari iordanieni.

Dar astăzi, băncile israeliene  nu mai vor să reabsoarbă surplusul de numerar al băncilor palestiniene, considerat drept “o povară financiară”. “În ultimii ani, excedentele valutare ale băncilor palestiniene s-au acumulat de mai multe ori în băncile israeliene din cauza creșterii schimburilor comerciale între cele două economii”, explică Sadaqah.

În Israel, primează plățile electronice, datorită unei legi din 2018 care interzice tranzacțiile în numerar pentru mai mult de 11.000 de shekeli (2.900 de euro). Însă în Cisiordania, schimburile zilnice sunt în mare parte cash.

O mare parte din acești bani provin de la zecile de mii de palestinieni care lucrează în Israel, dar când vor să-i depună în bănci, instituțiile financiare sunt reticente, invocând un surplus de shekeli, cu care nu știu ce să facă. Tasir a declarat pentru AFP că mai multe bănci locale îi percep acum un comision de 2% pentru acceptarea shekelilor săi.

Mulți comercianți palestinieni și-au închis conturile bancare și folosesc doar numerar pentru a evita plata acestor comisioane.

Autoritatea Monetară Palestiniană se teme să vadă înflorirea unei economii paralele și încearcă să convingă Banca Centrală a Israelului să ia înapoi shekelii în bancnotele care se acumulează în băncile palestiniene.

Moneda palestiniană?

“Nu există nicio îndoială că problema acumulării shekelilor pe piața palestiniană este foarte îngrijorătoare și afectează negativ economia palestiniană, în special băncile și întreprinderile”, a declarat președintele Autorității Monetare Palestiniane , Firas Melhem. „Dacă problema nu va fi rezolvată rapid, piața palestiniană se va transforma într-un teren de dumping pentru shekel”.

Prin urmare, băncile palestiniene încearcă să-i convingă pe clienții palestinieni să-și modereze depozitele în numerar, chiar dacă acest lucru riscă să limiteze capacitatea băncilor de a împrumuta și de a investi în economia locală.

Cum se poate remedia problema? Unii analiști, politicieni și comercianți palestinieni  susțin crearea unei monede palestiniene autentice sau utilizarea unei alte monede decât shekelul.

Autoritatea Monetară Palestiniană negociază cu Banca Centrală a Israelului pentru a o convinge să preia înapoi o parte din surplusurile de numerar de la băncile palestiniene.

Recent s-a ajuns la un acord prin care Israelul a recuperat patru din cele șapte miliarde de shekeli în bancnote excedentare în băncile palestiniene, adică 1,3 miliarde de euro.

Dar pentru Firas Melhem, un lucru este clar: palestinienii vor trebui să „țină pasul cu dezvoltarea tehnologiilor financiare”, prin consolidarea plăților online și cu cardul.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
818 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger