AcasăAfaceriUn deceniu de bani ieftini. Cum se sparg bulele de investiții

Un deceniu de bani ieftini. Cum se sparg bulele de investiții

Epoca ratelor dobânzii aproape zero și de relaxare fiscală și monetară constantă au provocat bule de investiții uriașe în întreaga lume.

Pe măsură ce dobânzile cresc și băncile centrale își înăspresc politicile monetare, aceste bule sunt acum pe cale să se spargă. Iată unele care ar putea să explodeze – sau au explodat deja. Dar care au potențialul de a se redresa?

Stocurile “meme”

Sunt stocuri care au înregistrat o creștere a volumului nu din cauza performanțelor companiei, ci mai degrabă din cauza popularității pe rețelele de socializare și forumuri online, cum ar fi Reddit. Din acest motiv, aceste stocuri devin deseori supraevaluate.

În timpul nebuniei de anul trecut, comercianții au intrat în companii precum AMC Entertainment și GameStop pentru a face bani rapid. Prețul acțiunilor GameStop a urcat cu peste 2.400% până la un vârf intraday de 483 de dolari pe 28 ianuarie 2021. În prezent, se tranzacționeză la doar 26 dolari.

Vor crește din nou vertiginos stocurile de meme? Evoluția pieței “bear” din această vară a reînviat pentru scurt timp interesul, dar analiștii consideră că brokerii nu mai au motive să tranzacționeze astfel de acțiuni în cădere.

Big Tech

Giganții tehnologici au fost mestecați și scuipați de bula banilor ieftini. Anul acesta, Netflix s-a prăbușit cu 59,82%, iar Meta a scăzut cu 58,92%. Alphabet (30,05%), Amazon (29,4%) și Apple (20,10%) s-au dezumflat, de asemenea, în viteză.

În viitor, fiecare acțiune ar trebui privită ca o entitate unică, mai degrabă decât ca o tendință, deoarece performanțele pot fi divergente. Meta și Netflix au cel mai mult de demonstrat.

Bitcoin

Investirea în Bitcoin și în alte criptomonede a fost întotdeauna o călătorie în rollercoaster, așa că recentele turbulențe nu reprezintă o noutate.

Bitcoin a atins un vârf de 67 582 de dolari pe 8 noiembrie anul trecut, dar astăzi se tranzacționează cu puțin sub 20 000 de dolari, după ce a pierdut două treimi din valoarea sa.Incertitudinea reglementărilor, volatilitatea prețurilor, fraudele și prăbușirile platformei au jucat un rol important, dar adevărul este că Bitcoin trăiește și moare în funcție de sentimentul investitorilor – iar acesta este extrem de negativ în acest an.

Poate Bitcoin să își revină? Deși sectorul criptomonedelor s-a prăbușit, nu a ars. Atunci când încrederea revine, este probabil ca Bitcoin să o urmeze, chiar dacă nimeni nu a găsit încă o utilizare utilă pentru moneda digitală.

NFT-uri

Jetoanele nefungibile au apărut peste noapte și au valorat brusc milioane de dolari.

NFT-urile sunt active digitale care nu pot fi copiate, furate sau replicate. Artiștii le folosesc pentru a crea opere de artă unice, NBA a vândut clipuri video cu momente grozave din istoria baschetului, iar fondatorul Twitter, Jack Dorsey, a vândut o versiune digitală a primului său tweet pentru mai mult de 2,9 milioane de dolari.

În ianuarie, vânzările au atins un vârf de 12,6 miliarde de dolari. Până în iunie, au scăzut la un miliard de dolari.

NFT-urile vor reveni? Prăbușirea criptomonedei a lovit sistemul, deoarece mulți le-au cumpărat folosind monede digitale. Jetoanele nefungibile  pot reveni când Bitcoin își va crește valoarea, dar aceasta poate fi doar o recuperare simbol.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
483 afisari

1 COMENTARIU

  1. ”Un deceniu de bani ieftini.”Adica 2010-2020? Mananci c acat! Dobanda a fost 5-6% + euribor . Adiva 9-12 %. Asta-i ieftin mancamiai p ula?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Misterul piramidelor egiptene, desluşit! Cum au fost construite mai ușor în urmă cu 4.700 ani (VIDEO)

A apărut o nouă teorie despre construirea piramidelor circulă în ultimele zile. Acestea ar fi fost construite mult mai ușor pentru că în preajma...

Mugur Isărescu trage semnalul de alarmă: „Când datoria depășește 50%, trebuie luate măsuri”. Urmează îngheţarea pensiilor şi a salariilor?

Guvernul promite majorări de salarii şi pensii în anul electoral 2024, dar în 2025 ar putea veni prăpădul. Semnalul de alarmă l-a tras guvernatorul...
proger