AcasăAfaceriUn an blockbuster pentru capital: companiile și-au făcut plinul cu miliarde de...

Un an blockbuster pentru capital: companiile și-au făcut plinul cu miliarde de dolari

Companiile au strâns un record de 12,1 miliarde de dolari în 2021 prin vânzarea de acțiuni, emiterea de datorii și acordarea de noi împrumuturi, deoarece un torent de stimulente ale băncilor centrale și redresarea rapidă din pandemie au propulsat multe piețe globale în creștere.

Cu câteva zile rămase în cursul anului, acumularea de numerar a crescut deja cu aproape 17% față de 2020, care a fost el însuși un an istoric, și cu aproape un sfert peste valoarea din 2019 înainte de criza coronavirusului, potrivit calculelor Financial Times bazate pe  datele Refinitiv.

Ritmul frenetic al strângerii de fonduri sublinizază cât de ușoare sunt condițiile financiare în multe părți ale lumii, în special în Statele Unite, unde s-au strâns peste 5 miliarde de dolari.

„A fost un an cu adevărat de succes”, a spus Chris Blum, un bancher BNP Paribas care ajută la finanțarea achizițiilor. „Așteptăm ca fenomenul să continue și anul viitor”.

Au fost strânse sume uriașe pe măsură ce companii precum producătorul de vehicule electrice Rivian și cea de de comerț electronic din Coreea de Sud, Coupang, au devenit publice la burse.

Au fost semnate zeci de împrumuturi cu 10 cifre, inclusiv pentru finanțarea fuziunii Discovery cu unitatea WarnerMedia a AT&T și preluarea de către  operatorul feroviar de marfă Canadian Pacific a rivalului Kansas City Southern.

Iar investitorii de pe piața de obligațiuni corporative din SUA, de aproximativ 10 miliarde de dolari, au încheiat tranzacție după tranzacție.

Programele masive de cumpărare a obligațiunilor lansate de băncile centrale, inclusiv Rezerva Federală și Banca Centrală Europeană, în perioada dificilă a pandemiei, au contribuit la împingerea costurilor îndatorării la minime istorice.

Împreună cu cantitățile mari de numerar care lucrează prin sistemul financiar, mediul de afaceri a fost extrem de favorabil pentru a apela la noi investitori și creditori.

Vânzările de obligațiuni nedorite au crescut cu 17% față de anul trecut, până la 650 de miliarde de dolari, în timp ce noile emisiuni de împrumuturi cu efect de levier – împrumuturi pentru debitorii cu îndatorare ridicată – s-au dublat cu peste 614 miliarde de dolari, potrivit serviciului Leveraged Commentary & Data de la Refinitiv și S&P Global.

De asemenea, emisiunile globale de acțiuni au doborât recordul din 2020, cauzate de volumele în creștere ale ofertelor publice inițiale pe fiecare piață majoră. Emisiunea totală a atins 1,44 miliarde de dolari, în creștere cu 24% față de anul precedent.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
122 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger