Ucraina reprezintă 50% din comerțul mondial cu floarea-soarelui. Dar lipsa combustibilului amenință sezonul agricol și, în cele din urmă, securitatea alimentară a zeci de milioane de oameni din întreaga lume.
Fermierii au început semănatul. O parte din viitoarea recoltă este în joc în Bahate, pe pământurile argiloase ale lui Alexander Petkov din sud-vestul Ucrainei, lângă granița cu România.
„Sezonul începe aici, în zonele neafectate de război, spre deosebire de Mikolaiv sau Herson care nu vor putea participa în mod normal”, a spus Petkov, un fermier de 47 de ani, unul dintre cei mai importanți din regiune.
Este îngrijorat, deoarece motorina riscă să se epuizeze în cinci zile și “nu există nicio aprovizionare nouă”.
Guvernul ucrainean a ridicat posibilitatea exportului de cereale prin portul Constanţa, dar fără progrese concrete în această direcţie, în timp ce agricultorii din Ucraina nu își pot vinde ultimele recolte în porturile de la Marea Neagră, notează AFP.
„Ucraina este puternic dependentă de importurile de combustibil, cu aproximativ 70% din benzină și motorină provenind din Rusia și din Belarus”, potrivit raportului publicat vineri de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Pesticidele și îngrășămintele sunt, de asemenea, probabil să se epuizeze. Din 1.300 de întreprinderi agricole mari din Ucraina, doar o cincime au suficient combustibil pentru a semăna.
Dacă rezervele Ucrainei sunt suficiente pentru a-și asigura securitatea alimentară timp de un an, invazia rusă „riscă să provoace o reducere cu 30% a suprafețelor cultivate”, potrivit Ministerului Agriculturii, care estimează la 100 de milioane de persoane afectate în țară în lume.
Înainte de război, Ucraina era al patrulea exportator mondial de porumb și era pe cale să devină al treilea exportator de grâu, după Rusia și Statele Unite.
Alexander Petkov susține că invadatorii ruși i-au incendiat o parte din pământuri și au distrus utilaje agricole.