AcasăAfaceriUE umblă la „cote de gen”. Femeile, cale liberă spre conducerea afacerilor...

UE umblă la „cote de gen”. Femeile, cale liberă spre conducerea afacerilor companiilor mari

Uniunea Europeană a convenit să impună cote de gen pentru a se asigura că femeile ocupă cel puțin 40 % din locurile din consiliile de administrație ale marilor companii.

După un deceniu de blocaj pe această temă, propunerea a primit  un nou sprijin din partea Germaniei și a Franței. S-a ajuns în cele din urmă la un acord politic între Parlamentul European și Consiliul UE.

Legislația prevede ca, până la jumătatea anului 2026, companiile cotate la bursă din toate cele 27 de state membre ale UE să aibă cel puțin 40% din locurile din consiliile de administrație neexecutive sau 33% din toate funcțiile de director de consiliu de administrație ocupate de femei.

Companiile ar putea fi amendate pentru că nu reușesc să angajeze suficiente femei în consiliile de administrație și ar putea fi anulate numirile de directori pentru nerespectarea legii.

Anul trecut, datele UE arătau că femeile ocupau 30,6% din posturile din consiliile de administrație din întreaga Uniune, dar acest procent varia foarte mult de la o țară la alta, Cipru având 8,5% dintre femei în consiliile de administrație, iar Franța peste 45%.

Franța a introdus pentru prima dată obiective legale privind prezența femeilor în consiliile de administrație în 2011. Propria sa cotă de 40 % a intrat în vigoare în 2017 și este singurul stat din UE care a depășit această cifră în prezent, potrivit Institutului European pentru Egalitate de Gen (EIGE)

Italia, Olanda, Suedia, Belgia și Germania au ocupat următoarele locuri, cu un procent de femei în consiliile de administrație cuprins între 36 și 38,8%. La mare distanță se află Ungaria, Estonia și Cipru, unde mai puțin de unul din 10 directori neexecutivi erau femei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
432 afisari

8 COMENTARII

  1. Ca si orice discriminare pozitivă aceasta decizie deschide calea spre mediocritate!
    Pe mine nu ma interesează dacă-i femeie sau bărbat, ungur sau roman, țigan sau homosexual. Un singur lucru trebuie sa fie important, valoarea. Trebuie pedepsiți cei care nu respecta valorea și competentele!

    • ar trebui sa te intereseze, femeia este mai slaba in anumite domenii decat barbatul, țiganul are o genetica diferita de a romanului iar homosexualul are probleme psihice. nu-i pui pe astia in functii de conducere! sigur exista si exceptii dar exceptiile intotdeauna confirma regula.

  2. Ce poti sa zici decat ca e o noua INEPTIE! Singurul criteriu este competenta.Altfel te duci de rapa!Numai cu lucruri slabe se ocupa UE.Asa o sa si sfarseasca!

  3. Tocmai scapasem de dictatura proletariatului.Am fugit de dracu si am dat peste tacsu.

  4. daca erau bune ajungeau singure nu impinse de la spate , dar este o metoda planetara sa bagi fraieri in fata si in spate smecherii conduc si trag sforile . ma uit la noi , johanis , ciuca ciolacu , catu este tot ce are mai bun Romania ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger