AcasăAfaceriUE, o durere de cap pentru cea mai mare companie din lume

UE, o durere de cap pentru cea mai mare companie din lume

Apple a acumulat amenzi, taxe și investigații din partea legislatorilor pieței digitale europene

Săptămâna trecută, Apple a pierdut apelul privind o factură fiscală de 13 miliarde de euro. În martie, a fost amendată cu 1,8 miliarde de euro din cauza normelor privind magazinul de aplicații. De asemenea, are în derulare trei investigații în urma cărora ar putea fi sancționată pentru nerespectarea cerințelor Legii UE privind piețele digitale (DMA).

Principalul obiectiv al Apple a fost lansarea noului său iPhone „construit pentru Apple Intelligence”, care promite să utilizeze inteligența artificială pentru a scrie mesaje, a crea un film și a face rezervări la restaurant, notează Politico. Dar nu și în Uniunea Europeană, unde se confruntă cu „incertitudinile de reglementare”.

Comisarul pentru concurență Margrethe Vestager a declarat  în iunie că a fost „destul de ușurată că nu voi primi un serviciu actualizat cu inteligență artificială pe iPhone-ul meu”. Apple a anunțat că funcțiile IA nu vor funcționa în UE sau dacă telefonul este setat pe o țară din UE.

„Gust amar de comportament ilegal”

Apple obișnuia să ocolească măsurile antitrust și de reglementare ale Bruxelles-ului, care au afectat alte mari companii din domeniul tehnologiei. A făcut concesii pentru a calma investigațiile privind descărcările de muzică și cărțile electronice.

Deși a soluționat o investigație antitrust privind plățile sale pentru telefoane la începutul acestui an și a adăugat anul trecut un port de încărcare impus de UE, la care se opusese anterior, acestea au fost doar o parte din ceea ce Vestager a numit un „pachet mixt”. Ea a criticat anterior compania pentru că a lăsat un „gust amar de comportament ilegal”.

Apple s-a transformat dintr-un producător de dispozitive într-o platformă de aplicații care a generat 383 de miliarde de dolari în anul fiscal care s-a încheiat în septembrie 2023. Aproximativ un sfert din veniturile sale masive provin din Europa.

Acum vinde servicii și ia o parte din serviciile oferite de alți dezvoltatori care își vând aplicațiile în magazinul Apple. Unii dezvoltatori numesc această taxă o „taxă Apple” nedreaptă, pe care doresc ca autoritățile de reglementare și instanțele de judecată să o limiteze.

Apple a făcut un lobby puternic și fără succes împotriva unei prevederi DMA care interzicea încărcarea laterală, practica de a adăuga un nou magazin de aplicații la un dispozitiv pentru a permite clienților să instaleze programe care nu se află în magazinul propriu al companiei.

Vestager, triumfătoare după o victorie surpriză privind afacerile fiscale ale Apple, și-a putut permite să fie conciliantă săptămâna trecută: „Lucrăm pentru conformitate, nu împotriva unei companii”.

Există încă o mulțime de fricțiuni posibile, Apple contestând amenda Comisiei și aplicarea DMA în instanță, chiar dacă se luptă cu autoritățile de reglementare cu privire la modul de respectare a legii și la modul în care serviciile sale pot îndeplini noul standard legal.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
246 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger