AcasăAfaceriUE ne servește viermi uscați

UE ne servește viermi uscați

Din 2018, Uniunea Europeană a primit mai multe cereri pentru aprobarea produselor alimentare noi decât în ultimii 14 ani adunați – un veritabil boom.  Așa numita „novel food” include un meniu bizar alcătuit din insecte, viermi, culturi de țesuturi, alge etc. Te lingi pe degete!

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară(EFSA) a preluat peste 156 de aplicații alimentare “inovatoare” încă din ianuarie 2018, când europarlamentarii au votat o legislație care aduce modificări în ceea ce privește definiția alimentelor noi – adică acelea care nu au fost folosite pentru consum uman în UE, într-o proporție semnificativă, înainte de 15 mai 1997. Dintre aceste 156 de produse, 114 sunt încă în curs de examinare, 39 au fost aprobate, iar trei respinse. Prin comparație, doar 90 de cereri au fost procesate pe întreaga perioadă de la înființarea EFSA, 2003 până la sfârșitul anului 2017, când a preluat rolul de evaluator de risc centralizat pentru alimentele noi. Autoritatea  a primit în medie 52 de cereri noi de alimente în fiecare an începând cu 2018, în timp ce doar aproximativ 6,4 pe an au fost depuse în perioada 2003-2017, au declarat oficiali europeni pentru politico.eu. EFSA a precizat că cele mai populare aplicații au fost pentru plante, microorganisme, alge și structuri moleculare modificate. Și asta nu e tot, o decizie așteptată luna viitoare cu privire la viermii uscați, de exemplu, ar putea deschide calea pentru aprobarea la nivelul UE a altor produse pentru insecte, cum ar fi burgerii din greieri sau lăcuste. Deja în magazinele din Marea Britanie și Olanda se comercializează legal larve ale gândacilor de făină, greieri şi lăcuste, iar în Belgia un lanț de supermarketuri oferă clienților burgeri cu viermi buffalo. Christophe Derrien, secretarul general al Platformei internaționale a insectelor pentru hrană și furaje (IPIFF), a declarat că noul proces de reglementare este „mai simplu și mai armonizat” decât înainte și stabilește scena pentru ca produsele novel food să aterizeze în rafturi (și farfurii) cât de curând.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.187 afisari

4 COMENTARII

  1. Alea sa le mănâncă ei ca asa au mancat si chinejii coada de sarpe im mujdei de usturoi,racituri de sobolanasi cu morcov ?si aripioare crocante de liliac ? cu rosii si iata ca nici nu mai avem nevoie de parfum.

  2. Astea mai lipseau !!!… să vedeți că se vor găsi și la noi aurolaci și curve să se laude că au mâncat asemenea mizerii…!!!…

  3. I-am spus aleia de la vaccinuiri sa se duca la China daca predica vaccinul ; asa ii spun si astuia cu gandacii si lacustele.
    De ce? Chinezii fac vaccinul la Astra Zeneca in China- si mancarea din insecte , asta e hrana gandacimii chinezesti de sute de ani. Vor sa ne obisnuiasca sa mancam lacuste iar ei isi traga partea buna din toate. Noi ceillati trebuie sa spoortam impuierea lor la miliarde iar noi trebuie sa disparem- la romani se preconiza cam 8 milioane sa ramana- la fiecare natie , etnie diferit.
    Deci vorbeam de hrana? Cunosteam niste chinezi la un curs de acomodare in Canada- si trecand cu ei in masina printre niste lanuri de grau- intr-o vara multi ani in urma- doar ce-i vad ca se ling pe buze si baiguie in mandarina lor–Un amic care stia si engleza ne spune: uite lacustele , ce bune si nutritive sint! Tocmai ce se loveau de parbrizul din fata al masinii…Mi s-a facut instantaneu greata si nu mai calc prin chinezariile lor..Mi-e sila!

  4. I-am spus aleia de la vaccinuiri sa se duca la China daca predica vaccinul ; asa ii spun si astuia cu gandacii si lacustele.
    De ce? Chinezii fac vaccinul la Astra Zeneca in China- si mancarea din insecte , asta e hrana gandacimii chinezesti de sute de ani. Vor sa ne obisnuiasca sa mancam lacuste iar ei isi traga partea buna din toate. Noi ceillati trebuie sa suportam impuierea lor la miliarde iar noi trebuie sa disparem- la romani se preconiza cam 8 milioane sa ramana- la fiecare natie , etnie diferit.
    Deci vorbeam de hrana? Cunosteam niste chinezi la un curs de acomodare in Canada- si trecand cu ei in masina printre niste lanuri de grau- intr-o vara multi ani in urma- doar ce-i vad ca se ling pe buze si baiguie in mandarina lor–Un amic care stia si engleza ne spune: uite lacustele , ce bune si nutritive sint! Tocmai ce se loveau de parbrizul din fata al masinii…Mi s-a facut instantaneu greata si nu mai calc prin chinezariile lor..Mi-e sila!

    Răspundeți

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger