AcasăAfaceriUE lovește fast-fashion

UE lovește fast-fashion

Bruxelles dorește să consolideze reciclarea hainelor pentru a lupta împotriva daunelor „modei rapide” asupra mediului, prin impunerea unui cod numeric pe fiecare produs sau a unui minim de fibre reciclate, potrivit unui proiect prezentat miercuri care acoperă și bunurile de larg consum.

“Hainele trebuie să reziste la multe spălări! Până în 2030, toate textilele trebuie să fie durabile și reciclabile,  să aibă un conținut minim de fibre reciclate și să nu conțină substanțe periculoase”, a explicat vicepreședintele Comisiei Europeane, Frans Timmermans, acuzând sectorul fast-fashion că folosește prețuri de dumping și “calitate mediocră”.

Foaia de parcurs a executivului european, care va trebui să fie negociată de europarlamentarii și statele membre, propune interzicerea distrugerii articolelor nevândute și  înăsprirea standardelor de fabricație și prespălare industrială.

De asemenea, Comisia dorește să introducă pentru îmbrăcăminte, ca și pentru o gamă foarte largă de bunuri de larg consum, un „pașaport digital” sub forma unui cod QR, care să ofere informații consumatorilor privind rezistența și componentele materialelor.

Fiecare persoană din UE cumpără în medie 26 kg de îmbrăcăminte și lenjerie de uz casnic pe an, din care 73% sunt importate, și aruncă peste 11 kg de textile.

La nivel mondial, unde producția de textile s-a dublat între 2000 și 2015, mai puțin de 1% este reciclat, iar până la 35% din microplasticele eliberate în mediu provin din îmbrăcăminte pe bază de poliester sau acril.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
661 afisari

3 COMENTARII

  1. „Un continut minim de fibre reciclate” – na ca trebuie sa ma imbrac in plastic de acum inainte….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger