Europa nu poate ignora dorința Taiwanului de a avea „relații mai bune” dacă țările UE, cum ar fi Germania, doresc să achiziționeze de pe insulă tehnologii avansate de fabricare a microcipurilor, a avertizat ministrul taiwanez de externe Joseph Wu.
Vorbind pentru Politico în timpul călătoriei sale în Europa, Wu a pus la îndoială atracțiile pe care Europa le oferă TSMC atunci când a fost întrebat de ce gigantul lider mondial în fabricarea cipurilor cu sediul în Taiwan nu a luat încă o decizie de a construi o nouă fabrică în Germania.
„Chiar dacă nu suntem egoiști în a opri TSMC pentru a face investiții în alte țări, sperăm cu siguranță că alte țări care doresc să atragă TSMC pentru a face investiții pot, de asemenea, să se gândească la situația în care se află Taiwanul, sau la poziția TSMC în Taiwan, și la poziția pe care Taiwanul o vede în acest peisaj geostrategic”, a spus el.
În schimb, Wu a numit Japonia și SUA – unde fabricile TSMC vor fi finalizate anul viitor – „parteneri foarte buni ai Taiwanului”.Comentariile lui Wu reprezintă o critică ascuțită, deși voalată, la adresa Germaniei.
La apogeul pandemiei de coronavirus din 2021, ministrul german al Economiei de atunci, Peter Altmaier, i-a cerut omologului său taiwanez, Wang Mei-hua, să intervină în ceea ce privește aprovizionarea redusă a TSMC către industria auto germană, potrivit unei scrisori raportate de Reuters. Dar guvernul Angelei Merkel a acordat prioritate comerțului cu China.
Una dintre principalele misiuni ale lui Wu în Europa – în cadrul unei călătorii care l-a dus la Praga, Bruxelles și Milano – a fost să consolideze sprijinul diplomatic pentru Taiwan în rândul liderilor europeni.
Comisia Europeană a fost reticentă în a începe negocierile pentru un acord bilateral de investiții (BIA) cu Taiwan, din cauza îngrijorării legate de represaliile din partea Beijingului.UE ar dori să rămână neutră în cazul unui conflict SUA-China asupra Taiwanului, iar protocolul diplomatic al statelor membre recunoaște doar politica “o singură Chină”.
Wu încă mai are mari speranțe că atitudinea blocului se va schimba. „Dacă China a inițiat vreo agresiune împotriva altor țări(…)în încălcarea legilor internaționale(…)iar Statele Unite încearcă să ajute, nu cred că țările europene pot spune că este doar o chestiune între SUA și China. Atunci când comunitatea internațională discută despre principiile internaționale majore,cred că va fi foarte greu pentru Europa să spună că nu-i pasă”.