AcasăAfaceriUE “înverzește” criptomonedele

UE “înverzește” criptomonedele

Criptomonedele sunt afaceri profitabile – numai Bitcoin are o valoare de piață de 750 miliarde de dolari –  dar mari consumatoare de energie electrică. Din aceste motiv sunt în vizorul politicienilor din UE,  acum hotărâți să abordeze schimbările climatice și să reducă emisiile de carbon ale companiilor.

„Avem nevoie de coerență în politică”, a declarat Eero Heinäluoma, europarlamentar finlandez, subliniind eforturile Bruxellesului de a ecologiza economia UE și de a reduce emisiile de carbon cu 55% în următorii nouă ani. „Nu este foarte credibil să legitimezi și să crești în același timp activele criptografice care se bazează pe o tehnologie care folosește mai multă energie decât unele state membre.”

Criptomonedele singure nu eliberează gaze cu efect de seră în atmosferă.

Tehnologia care le stă la baza, cunoscută sub numele de blockchain, este cea care o face. Blockchain este un registru descentralizat care înregistrează tranzacțiile cu criptomonede cu „blocuri” de informații,  făcându-le foarte sigure împotriva manipulării externe.

În cazul Bitcoin, computerele specializate creează un bloc la fiecare 10 minute. Dar puterea de calcul necesară pentru a construi aceste blocuri(minerit) poate necesita cantități uriașe de energie electrică, producând o amprentă de carbon considerabilă.

Companiile care exploatează Bitcoin plătesc facturi masive de energie electrică atâta timp cât moneda își păstrează valoarea ridicată în rândul cumpărătorilor.

Oamenii care doresc să cumpere  cu Bitcoin plătesc, de asemenea, acestor companii o taxă pentru utilizarea unui bloc.

„Zece la sută din veniturile minerilor provin din taxe, 90 la sută provin de la Bitcoins nou-creați. Este foarte simplu: pe măsură ce prețul crește, minerii vor câștiga mai mulți bani și vor cheltui mai mulți pe resurse”, a spus Alex de Vries, economist  care lucrează cu banca centrală olandeză, citat de Politico.

Cât consumă mineritul Bitcoin

Potrivit cercetărilor efectuate de Universitatea din Cambridge, mineritul Bitcoin din întreaga lume consumă acum aproximativ 73 de terawați-oră pe an. Este mai multă energie electrică decât se folosește într-o țară de mărimea Austriei sau Portugaliei.

Poate face MiCA diferența?

Pe măsură ce criptomonedele continuă să sporească emisiile, parlamentarii UE încep să găsească remedii legislative pentru a controla amprentele de carbon.

Comisia Europeană a propus anul trecut o nouă legislație(MiCA) care vizează tranzacționarea de active digitale și nu are prea mult de-a face cu blockchain-ul. Cu toate acestea, este primul proiect de acest gen, iar parlamentarii speră că regulile finale din MiCA vor stabili standardul global pentru criptomonede  – inclusiv consumul lor de energie.

„Pentru mine, întreaga lume se uită la MiCA și dacă punem câteva principii (verzi) în ea, aceasta va face o diferență”, a declarat eurodeputatul german Stefan Berger de la Partidului Popular European, care păstorește MiCA prin Parlamentul UE.

În calitate de raportor al dosarului, va depinde de el să facă compromisuri în septembrie din amendamentele pe care le-a primit.

Aceste modificări variază de la cerințele de divulgare a consumului de energie până la sugestia Verzilor de a stabili standarde minime de energie pentru activele criptografice, cum ar fi cele pentru aparatele de bucătărie. Orice active digitale care încalcă aceste standarde ar fi în cele din urmă interzise.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
195 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger