AcasăAfaceriTurnătorii pe Wall Street, la vânătoare de profituri

Turnătorii pe Wall Street, la vânătoare de profituri

La 74 de ani, Janice Shell  caută acțiuni de tip penny stock, apoi le semnalează în comentarii acide pe forumuri de discuții precum Investorshub.com. O pensionară remarcabil de abilă.

În ultimii șase ani, pe site-ul TheStreetSweeper, care își propune să scoată la iveală fraudele corporative,  Shell a pus la îndoială modul în care Miller Energy Resources, o companie de foraj de petrol și gaze naturale din Tennessee, și-a evaluat proprietățile.

În 2018, compania a plătit mai mult de 5 milioane de dolari pentru a soluționa acuzațiile Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse a SUA(SEC) conform cărora a supraevaluat valoarea rezervelor sale de petrol și gaze din Alaska.Miller Energy, care nu a recunoscut și nici nu a negat acuzațiile, a intrat în cele din urmă în faliment.

SEC derulează un program care ar părea perfect pentru denunțători. În cazul în care anchetatorii au un caz de succes pe baza informațiilor trimise, informatorul poate păstra între 10% și 30% din banii recuperați ca recompensă. Dna Shell estimează că a trimis „300 de informații”, evident plătite.

Printre cei care alertează SEC se numără persoane din interiorul corporațiilor, brokeri care profită de scăderea prețurilor acțiunilor, dar și oameni obișnuiți în tatonarea bursei de pe Wall Street, precum Janice Shell. Acțiunile penny, care se tranzacționează sub 5 dolari, se pot dubla sau tripla într-un timp foarte scurt.

Inclusiv Michael Goode, care administrează site-ul penny stock GoodTrades.com, spune că a depus “multe sesizări” la agenție.

SEC, care nu vrea să spună câte dintre informațiile “turnătorilor” sunt întemeiate, insistă că le analizează pe fiecare dintre ele. Dar chiar și atunci când informațiile se dovedesc a fi bune, investigațiile și procedurile judiciare se pot prelungi ani de zile. Anul trecut, aproximativ 12.000 de informații au inundat programul pentru denunțători, de trei ori mai multe decât cu șase ani înainte.

Senatorii Elizabeth Warren, o democrată din Massachusetts, și Chuck Grassley, un republican din Iowa, au susținut sistemul de denunțare, pe care Congresul l-a creat în 2010 ca parte a legii de reformă financiară Dodd-Frank.

De atunci, programul a recuperat 5,6 miliarde de dolari pentru victimele fraudelor și a acordat 1,4 miliarde de dolari – 25 la sută – denunțătorilor.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
273 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger