Câteva minute sau câteva zile, chiar deasupra graniței spațiale sau mai sus decât Stația Spațială Internațională(ISS) – călătoriile private în cosmos au devenit o veritabilă industrie.
Sectorul turismului spațial este încă la început, dar anul 2021 a marcat un punct de cotitură, cu multiplicarea misiunilor. Boursorama oferă o actualizare a diferitelor proiecte.
Inspiration 4
Space X, compania lui Elon Musk, este programată să trimită patru pasageri în spațiu săptămâna aceasta – o misiune de trei zile, depășind înalțimea la care se află ISS. Vor decola din Florida folosind o rachetă Falcon 9 și vor rămâne în capsula Dragon.
Aceasta va fi prima misiune care va trimite pe orbită în jurul Pământului doar pasageri, fără un astronaut profesionist la bord. Inspiration 4 este finanțată de pilotul și miliardarul american Jared Isaacman
AX-1
În ianuarie 2022, trei oameni de afaceri vor vizita ISS, alături de un fost astronaut al NASA. Misiunea, care urmează să dureze 10 zile în total și numită AX-1, este organizată de compania Axiom Space, care s-a înscris pentru alte trei zboruri viitoare cu SpaceX.
Space Adventures
SpaceX planifică o altă călătorie pe orbită pentru patru clienți privați, organizată de compania intermediară Space Adventures. Acesta din urmă a organizat călătoriile a șapte turiști către ISS, între 2001 și 2009, la bordul rachetelor rusești Soyuz.
Dearmoon
Miliardarul japonez Yusaku Maezawa urmează să facă o călătorie în jurul Lunii, probabil în 2023, de data aceasta cu racheta Starship, încă în curs de dezvoltare de către SpaceX. Misiunea se numește Dearmoon.
Virgin Galactic
Experiența oferită de Virgin Galactic este radical diferită: doar câteva minute în spațiu. Nava nu arată ca o rachetă standard. Un imens avion transportator decolează de pe o pistă convențională, apoi decuplează un modul spațial condus de doi piloți.
Modulul, sub forma unui turboreactor privat, își aprinde motorul până când depășește 80 km în altitudine – limita de spațiu conform armatei americane – apoi coboară în timp ce pasagerii plutesc pentru câteva momente în gravitație zero.
La 11 iulie, fondatorul Virgin Galactic, Richard Branson, a participat la un zbor de testare din New Mexico. Începutul operațiunilor comerciale regulate este programat pentru 2022.
Blue Origin
Compania lui Jeff Bezos oferă, de asemenea, o experiență de câteva minute în greutate zero, dar la peste 100 km – linia Karman, care marchează începutul spațiului conform convenției internaționale.
Racheta complet automatizată decolează vertical, iar capsula se detașează în zbor, înainte de a cădea înapoi pe Pământ frânată de trei parașute și o elice din spate.
Proiecte rusești
Rusia va trimite o actriță și un regizor la ISS în octombrie, la bordul unei rachete Soyuz. Scopul: filmarea primului film de ficțiune pe orbită și cu gravitație zero.
Tot cu Soyuz, japonezul Yusaku Maezawa urmează să ajungă pe Stația Spațială în decembrie. Călătoria va dura 12 zile și este organizată de Roscosmos și Space Adventures.
Cele două companii au anunțat, de asemenea, o misiune la ISS în 2023 într-o rachetă rusă, pentru doi participanți, dintre care unul va avea ocazia să efectueze o plimbare spațială.
Nu au treaba miliardarii astia globalisti cu Plandemia, ei au chiar foarte multi bani de cheltuit pe tot felul de prostii ridicol de inutile, asa ca mai bine ii bagam undeva, de unde au iesit !! Dar le uram sa ramana in pana, acolo in spatiul infinit, acolo nimeni nu te aude strigand Help !! 🙂 Chiar daca cineva ar auzi, altcineva i-ar striga inapoi Fuck you, little fuker !! Ha ha ha 🙂 Bai ipocritilor de Branson si Bezos, luati-le banii la idiotii aia chiar foarte utili, si daca puteti, lasati-i pe orbita, sa admire privelistea de acolo, dar la ne-sfarsit 🙂 Ha ha ha 🙂