AcasăAfaceriTurismul, „foarte departe” de nivelul pre-pandemic

Turismul, „foarte departe” de nivelul pre-pandemic

Turismul mondial a dat semne de revenire în luna iulie, graţie progreselor campaniilor de vaccinare şi relaxării restricţiilor de călătorie, dar rămâne încă foarte departe de nivelul din 2019.

Potrivit celor mai recente date ale Organizației Mondiale a Turismului(UNWTO), 54 de milioane de vizitatori internaţionali au fost înregistraţi la nivel mondial în luna iulie 2021, cea mai mare cifră înregistrată după aprilie 2020, când a debutat criza sanitară, dar cu toate acestea cu 67% sub înregistrările din luna iulie 2019.

„Relaxarea restricţiilor de călătorie pentru călătorii vaccinaţi, cumulată cu progresele înregistrate în campania de vaccinare, au contribuit la îmbunătăţirea încrederii consumatorilor şi restabilirea graduală a condiţiilor sigure de mobilitate în Europa şi alte părţi ale lumii. În schimb, multe destinaţii din Asia rămân închise pentru călătorii non-esenţiale”, subliniază organizația cu sediul la Madrid.

“Cu toate acestea, 2021 continuă să fie un an dificil pentru turismul mondial, în condiţiile în care în perioada ianuarie-iulie 2019 sosirile internaţionale sunt cu 80% sub nivelul din perioada similară a anului 2019”, a declarat secretarul general al UNTWO, Zurab Pololikasvili.

În primele şapte luni ale acestui an, regiunea Asia-Pacific a înregistrat cea mai gravă scădere a numărului de călători internaţionali comparativ cu 2019 (minus 95%), urmată de Orientul Mijlociu (minus 82%), Europa şi Africa (ambele cu un minus de 77%).

Doar unele insule din Caraibe, Africa sau Asia-Pacific, precum și un număr foarte mic de destinații  europene au cunoscut o serie de sosiri apropiate de nivelurile pre-pandemice sau uneori mai mari.

Spania, care înaintea pandemiei era a doua destinaţie turistică mondială, a primit 15 milioane de turişti internaţionali în primele opt luni din 2021, cu 4,2% mai puţini decât în aceiaşi perioadă a anului precedent (15,7 milioane). O statistică care pune sub semnul întrebării obiectivul guvernului de a primi  45 de milioane de turişti, adică aproximativ jumătate din cifra pentru anul 2019.

„Există în mod clar o cerere solidă pentru turism internaţional. Cu toate acestea, adevărata relansare a turismului şi a beneficiilor pe care le aduce, se lasă aşteptată, din cauza lipsei de coerenţă a regulilor şi a ratelor inegale de vaccinare, care continuă să afecteze încrederea în călătorii”, a precizat Pololikashvili.

Privind prognozele pentru perioada următoare, UNWTO se așteaptă la o redresare a turismului mondial în 2022, dar consideră că sectorul nu va reveni la nivelurile sale anterioare crizei până în 2023 sau 2024.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
101 afisari

2 COMENTARII

  1. Și care este problema? La noi, spre exemplu, tot nesimțiți, lacomi și proști au rămas. Ba parcă s-au făcut și mai nenorociți.
    Cât despre cel internațional, să se bucure numai de injectați.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger