Cauta

Trump riscă să-și păteze imaginea de ”dealmaker”

Un ”dealmaker” capabil să ajungă la cele mai neașteptate acorduri: aceasta este imaginea pe care Donald Trump și-a construit parțial reputația politică. Dar negocierile sale privind tarifele vamale ar putea să o păteze dacă nu sunt încununate de succes.

Un ”dealmaker” capabil să ajungă la cele mai neașteptate acorduri: aceasta este imaginea pe care Donald Trump și-a construit parțial reputația politică. Dar negocierile sale privind tarifele vamale ar putea să o păteze dacă nu sunt încununate de succes.

Prin lansarea unei strategii agresive de suprataxare punitivă, Trump spera să exercite o presiune suficientă asupra partenerilor comerciali ai SUA pentru a-i obliga să cumpere mai multe produse americane.

Obiectivul anunțat de echipa sa a fost „90 de acorduri în 90 de zile”, durata pauzei prevăzute după anunțarea taxelor vamale „reciproce” la începutul lunii aprilie. Până în prezent, însă, au fost semnate doar două acorduri, potrivit AFP.

Această situație l-a determinat pe președintele american să amâne intrarea în vigoare a suprataxelor până la 1 august, un al doilea eșec după anunțul din 2 aprilie, revigorând teoria „TACO” (Trump always chickens out) favorizată de Wall Street.

Totuși, a trimis aproximativ douăzeci de scrisori, în special Uniunii Europene, Canadei și Mexicului, anunțând tarifele care vor fi aplicate de acum înainte produselor lor.

Inu Manak, cercetătoare specializată în comerț la Council on Foreign Relations, susține că scrisorile „sunt modul în care Trump combate această teorie”.

În același timp, Trump a anunțat o nouă suprataxă, de data aceasta pe cupru, care va intra în vigoare la 1 august. Iar secretarul pentru comerț, Howard Lutnick, asigură că procedurile care conduc la introducerea taxelor vamale asupra produselor farmaceutice și semiconductorilor ar trebui să se încheie „până la sfârșitul lunii”.

Caldendarul „nu este întâmplător, deoarece confirmă data de 1 august, consolidând efectul acesteia și deturnând atenția de la absența acordurilor semnate între timp”, subliniază Manak.

Observatorii piețelor financiare consideră că fanii liderului de la Casa Albă nu vor acorda atenție discuțiilor comerciale decât dacă tarifele intră în vigoare și întăresc inflația.
„Politicile comerciale nu sunt o prioritate pentru alegătorul mediu”, a precizat Emily Benson, strateg la Minerva Technology Future. Administrația Trump ar putea foarte bine să prezinte discuțiile în curs drept acorduri comerciale la începutul lunii august, dacă este necesar.

Însă se află pe muchie de cuțit. „Dacă Trump face ca tarifele să intre în vigoare în august, alegătorii vor lua act și ne putem aștepta la o reacție negativă a pieței, care nu va trece neobservată”, conchide Manak.

Ultimele stiri

  • Cutremur puternic în Spania, resimțit și în zone turistice
  • Încep înscrierile pentru a doua sesiune a examenului de Bacalaureat/Care este calendarul
  • Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan, dezbătută și supusă votului luni, în Parlament
  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 14 iulie 2025 – Iubirea îți zâmbește, bucură-te de moment!
  • Alege ce citești!
  • Trump riscă să-și păteze imaginea de ”dealmaker”
  • Bolojan, premierul cu spor de realitate paralelă
  • Donald Trump s-a supărat pe Vladimir Putin. Câștigă ceva Ucraina?
  • Ascunzătorile tarifare ale războiului comercial
  • Exit mobile version