Ultima acțiune de negociere comercială a lui Donald Trump riscă să creeze un „zid tarifar” în jurul centrelor de producție din sud-estul Asiei, ceea ce ar putea duce la creșterea prețurilor și la alegeri dificile pentru consumatorii și industria SUA.
Înaintea termenului limită de miercuri pentru încheierea de acorduri cu Washingtonul, Trump a anunțat o nouă serie de tarife pentru țările din Asia de Sud-Est. Aceste țări au devenit un drum de acces pentru producătorii chinezi care doresc să scape de taxele americane, potrivit Financial Times.
A amenințat Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia și Thailanda cu taxe cuprinse între 25 și 40 %, într-o încercare aparent finală de a le forța să se așeze la masa negocierilor înainte de noul termen limită – 1 august.
Deși este greu de prezis la ce nivel se vor stabili în cele din urmă taxele, începe să se contureze un nou zid tarifar asiatic care va deforma lanțurile de aprovizionare regionale și globale.
Alicia Garcia Herrero, economist șef pentru Asia-Pacific la banca de investiții Natixis, a declarat că țările din Asia de Sud-Est, precum Cambodgia, Malaezia și Thailanda, încă mai au timp să negocieze un acord mai bun cu SUA.
Dar tarifele, indiferent de nivelurile finale convenite, vor forța creșterea prețurilor pentru mărfurile exportate din Asia de Sud-Est, care rămâne un centru de producție cheie pentru multe bunuri de consum vândute în SUA.
Zidul tarifar ar avea un impact regional asupra lanțului de aprovizionare, inclusiv o posibilă încetinire a transferului firmelor chineze de producție către cele 10 națiuni ale grupării ASEAN, estimează Mark Williams, analist senior pentru Asia la firma de consultanță Capital Economics.
„Consumatorii și întreprinderile din SUA ”vor avea de ales între a plăti mai mult pentru un produs fabricat în străinătate, care acum are un tarif suplimentar, sau a renunța la el”. Iar în multe sectoare, ”producția americană nu ar fi competitivă în raport cu importurile, chiar dacă ar trebui plătite tarife”.
În scenariul în care tarifele se stabilesc la o rată relativ ridicată, tot nu ar reuși să atingă ambiția declarată a administrației Trump de a readuce industria prelucrătoare în Statele Unite.
Piețele americane scad din cauza războiului tarifar. Toți indicii bursieri au încheiat luni pe roșu, cea mai slabă ședință din aproape o lună.