AcasăAfaceriTrilioane de dolari: americanii bogați dețin aproape toate acțiunile SUA

Trilioane de dolari: americanii bogați dețin aproape toate acțiunile SUA

Este vorba de 10% dintre acești bogătași care au acumulat 89% din toate acțiunile, un nivel record care evidențiază rolul pieței bursiere în creșterea inegalității averilor.

Un procent de 1% a câștigat peste 6,5 trilioane de dolari în acțiuni corporative și fonduri mutuale în timp pandemiei, iar 90% din partea inferioară a adăugat 1,2 trilioane de dolari, potrivit ultimelor date de la Federal Reserve.

Ponderea acțiunilor corporative și a fondurilor mutuale deținute de primii 10% a atins nivelul record în al doilea trimestru, în timp ce 90% din populația americană deținea aproximativ 11% din acțiuni, în scădere de la 12% înainte de criza sanitară.

Bursa de valori a crescut cu aproape 40% din ianuarie 2020, a fost principala sursă de creare a bogăției în America în timpul pandemiei – precum și principalul motor al inegalității.

Averea totală a primilor 1%  dintre bogați  a crescut cu  32%, un record, potrivit datelor Fed. Aproape 70% din câștigurile lor de avere din ultimul an și jumătate – unul dintre cele mai rapide creșteri ale bogăției din istoria recentă – provin din stocuri.

Concentrația în creștere a bogăției vine în ciuda unui “desant” de  milioane de noi investitori tineri care intră pe piața bursieră pentru prima data post-covid,  ducând la ceea ce mulți au etichetat „democratizarea” stocurilor.

Dar “bogații dețin o mulțime de acțiuni, iar restul se mulțumesc cu mai puțin”, a comentat Steven Rosenthal, analist economic la Urban-Brookings Tax Policy Center.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
417 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger