AcasăAfaceriTrei motive pentru un dolar mai puternic

Trei motive pentru un dolar mai puternic

Dolarul a scăzut și s-a depreciat brusc față de euro în ultimele douăsprezece luni. Investitorii euro care au investit în moneda SUA au simțit în mod clar efectele: randamentele lor anuale au fost, în unele cazuri, grav îngreunate de slăbiciunea dolarului. Ce urmează pentru cursul de schimb? Mulți observatori de pe piață se așteaptă ca dolarul să rămână slab.

DWS are un punct de vedere diferit. „Ne ținem de ținta noastră de curs euro / dolar de 1,15 până la sfârșitul anului 2021”, spune Stefanie Holtze-Jen, șeful strategiei monetare al grupului de administrare a activelor cu sediul în Frankfurt.

Se va extinde decalajul de creștere între SUA și zona euro

Consolidarea stimulului fiscal sub egida noului președinte american Joe Biden ar trebui să dea economiei americane un impuls semnificativ. 1,9 trilioane de dolari trebuie să fie incluși în planul de ajutor pentru a atenua daunele considerabile cauzate de pandemia Covid-19. “Este un sprijn masiv, potențialul de creștere deja mai ridicat al economiei SUA și o piață a forței de muncă mai flexibilă ar trebui să însemne că redresarea americană va fi mult mai dinamică decât în ​​Europa ”, prezice Holtze-Jen. Prin urmare, este posibil ca diferența de creștere economică dintre zona euro și Statele Unite să se extindă și mai mult.

Statele Unite sunt pe primul loc în imunizare

În eforturile sale de a pune capăt pandemiei Covid-19, zona euro pare să rămână în urmă față de SUA. Procesul de vaccinare – cel puțin până acum – a fost mult mai lent în Europa continentală decât peste Atlantic. Până la sfârșitul lunii ianuarie, 6% din populația americană fusese deja vaccinată, de trei ori mai mult decât în ​​Europa. Dacă rata actuală ar fi menținută, aproximativ 60% din americani ar fi vaccinați până în august 2021. “Pe de altă parte, în Europa continentală ar fi necesar să așteptați până la începutul anului 2022 pentru a ajunge la această cifră. Dacă acest scenariu se va materializa, ar crește și mai mult decalajul de creștere dintre Statele Unite și Europa și ar tinde să exercite o presiune suplimentară asupra monedei euro”, spune oficialul DWS.

Interesele în schimbare ale factorilor de decizie din SUA și ai Băncii Centrale Europene

Schimbările politice din Statele Unite ar trebui să însemne că nu vor mai exista presiuni asupra dolarului din partea politicienilor, așa cum s-a întâmplat sub președintele Donald Trump. În timpul mandatului său, Trump a propagat masiv un dolar mai slab și a pus astfel rezerva Federală sub presiune. Noul secretar al Trezoreriei SUA și fostul președinte al Rezervei Federale Janet Yellen nu urmează această cale. Ea susține cu tărie faptul că valoarea dolarului este determinată de comerțul liber pe piața valutară. În același timp, Banca Centrală Europeană continuă să comenteze asupra creșterii euro. Acum planifică o investigație mai detaliată asupra aprecierii euro față de dolar de la începutul pandemiei. Se va discuta dacă diferite măsuri de stimulare sunt responsabile pentru dezvoltarea cursului de schimb. Membrii consiliului de administrație ai BCE, cum ar fi Klaas Knot, au subliniat că instituția are instrumente precum reducerea ratei dobânzii pentru a contracara aprecierea euro. În ceea ce privește moneda, prin urmare, lucrurile ar putea fi mult mai bune pentru investitorii euro care investesc în active în dolari în 2021 decât au fost anul trecut.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
276 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger