AcasăAfaceriTrei lovituri împotriva finanțelor și economiei mondiale

Trei lovituri împotriva finanțelor și economiei mondiale

Majoritatea economiștilor, investitorilor și traderilor susțin că economia globală și piețele financiare se află în curs de a trece prin trei schimbări de regim, a căror durată va juca un rol important în determinarea funcționării ordonate a piețelor.Până acum, au provocat turbulențe iar posibilitatea unor scenarii extrem de negative devine mai mare.

În primul rând, injecțiile previzibile de lichidități ale băncilor centrale și ratele dobânzilor au fost înlocuite de o înăsprire generalizată a politicii monetare la nivel mondial.

În al doilea rând, creșterea economică încetinește în mod semnificativ, deoarece cele mai importante economii mondiale își pierd ritmul în același timp.

Și, la fel alarmant, natura globalizării se schimbă de la prezumția unei integrări economice și financiare tot mai strânse la o mai mare fragmentare, în parte din cauza tensiunilor geopolitice persistente.

Atât prin ele însele, cât și în mod colectiv, aceste trei schimbări implică o volatilitate economică și financiară sporită. În ceea ce privește distribuția rezultatelor economice și financiare posibile, scenariul de bază devine mai puțin atractiv și mai nesigur.

Evoluțiile de pe piață de săptămâna trecută, inclusiv mișcările spectaculoase ale prețurilor la titlurile cu venit fix și la piața valutară, au depășit limitele investitorilor și traderilor care trebuie să se confrunte cu aceste trei schimbări de paradigmă incomode.

Piețele – care ani de zile au apreciat băncile centrale ca furnizori de încredere pentru politica monetară și factori de suprimare a volatilității – le consideră acum surse semnificative de instabilitate după ce au fost seduse de noțiunea de inflație „tranzitorie”.

Euro și lira sterlină pierd teren în fața dolarului, iar creșterea ratelor dobânzilor într-o economie globală care încetinește sunt mișcări destabilizatoare. Și ambele sunt greu de inversat pe termen scurt.

Cu cât sunt mai mari tensiunile asupra funcționării pieței, cu atât mai mulți comercianți și investitori se tem că nu-și pot repoziționa portofoliile așa cum doresc, notează Financial Review. Și cu cât sunt mai mult în imposibilitatea de a face ceea ce doresc să facă, cu atât mai mare este riscul de contagiune.

Schimbările de regim indică riscul unei instabilități mai accentuate, care îngreunează o călătorie deja anevoioasă către noi echilibre economice și financiare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
789 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger