AcasăAfaceriTransportatorii susţin decontarea directă a daunelor RCA: „Va duce la dispariţia oligopolului...

Transportatorii susţin decontarea directă a daunelor RCA: „Va duce la dispariţia oligopolului pe piața asigurărilor”

COTARTransportatorii susţin decontarea directă a daunelor RCA: „Va duce la dispariţia oligopolului pe piața asigurărilor”

Transportatorii susţin decontarea directă pe piaţa asigurărilor, proiect de lege publicat recent de Ministerul de Finanţe, în condiţiile în care există zeci de mii de dosare de daună neplătite.

Consumatorii şi persoanele prejudiciate trebuie să aibă dreptul să opteze între a se îndrepta împotriva asiguratorului RCA al terţului sau a se adresa propriului asigurator, pentru obţinerea despăgubirilor datorate, susțin cei din Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.).

„Decontarea directă este benefică pentru piața de asigurări și va duce la dispariția oligopolului din piața RCA din România”, spun reprezentanții COTAR. „Considerăm că introducerea regulii decontării directe este una dintre soluțiile la problemele existente pe piata RCA din România și poate aduce reale beneficii celor 8 milioane de plătitori de polițe RCA din țară.”, au mai precizat aceștia.

Decontarea directă va permite consumatorului să aleagă un asigurator RCA de calitate

Potrivit Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.), introducerea regulii decontării directe va responsabiliza consumatorul de asigurări să aleagă un asigurator RCA de calitate şi va asigura clientului mai multe drepturi în cazul unui accident, acesta putând să se adreseze fie asiguratorului terţului vinovat de producerea accidentului, fie propriului asigurator RCA.

„În lipsa unor asemenea măsuri, numărul proceselor în instanţă, precum şi al petiţiilor şi reclamaţiilor depuse la ASF pentru neplata despăgubirilor – ajuns deja la cifre record, de zeci de mii – va continua să crească, iar oligopolul asiguratorilor RCA rău platnici se va accentua, cu efecte potenţial catastrofale pentru întreaga piaţă”, se arată în comunicatul COTAR.

Prețul RCA ar putea să crească

În acelaşi timp, companiile de transport spun că această măsură ar trebui să majoreze preţul RCA cu maxim 8-10%, faţă de tariful de referinţă.

Transportatorii cer ca decontarea directă să se aplice în orice situaţie, fără nicio excepţie, iar consumatorii şi persoanele prejudiciate să aibă dreptul să opteze între a se îndrepta împotriva asiguratorului RCA al terţului sau a se adresa propriului asigurator, pentru obţinerea despăgubirilor datorate.

„Suntem conştienţi de faptul că această decontare directă poate conduce la o majorare a preţului RCA, dar această majorare nu are voie să depăşească 8–10% faţă de tariful de referinţă al RCA, calculat semestrial de către un auditor independent. Să nu uităm că frecvenţa daunelor a scăzut cu peste 30% în 2020 faţă de 2019 şi continuă să fie scăzută şi la început de 2021, astfel că o scumpire mai mare de 8–10% nu se justifică”, a declarat Vasile Ştefănescu, Preşedinte COTAR.

„Este evident că interesul principal al transportatorilor și al consumatorilor este să își poată repara vehiculele avariate, în cel mai scurt timp posibil, în condiții de siguranță, și să obțină, cu promptitudine, despăgubirile de la un asigurator de încredere. Decontarea directă, împreună cu alte măsuri de sancționare din partea ASF, va crea premizele atingerii acestor obiective. Poziționarea împotriva acestui proiect de OUG, ignorând, cu rea credință, oportunitățile și avantajele semnificative pentru consumatori, semnalează grave probleme etice și o lipsă de reprezentativitate vizibilă.”, a adăugat acesta

author avatar
Andreea Vlad
326 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger