AcasăAfaceriTransportatorii mondiali pun carul înaintea boilor

Transportatorii mondiali pun carul înaintea boilor

Compania daneză Maersk, cel mai mare transportator maritim de containere din lume, intenționează să aibă nave neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon începând de anul viitor. Dar asigurarea combustibilului corect pentru aceste nave de ultimă generație prezintă propriul set de provocări.

Maersk a comandat 13 nave de la Hyundai Heavy Industries din Coreea de Sud, care funcționează cu metanol verde, considerat mai ecologic în comparație cu combustibilii fosili care au alimentat transportul maritim global timp de decenii.

Cu toate acestea, procurarea navelor reprezintă doar o parte a provocării. A le face pe deplin operaționale cu combustibili ecologici este o alta.

„Suntem într-o situație de tipul oul și găina”, a declarat Morten Christiansen, șeful departamentului de decarbonizare al Maersk, pentru CNBC. “Aceste nave vor sosi înaintea combustibililor verzi, ceea ce nu este deloc ideal. Când au fost comandate, nu am găsit niciun furnizor de metanol”.

Rivalul  Maersk, CMA CGM, urmează o cale similară și a anunțat recent achiziționarea a șase nave alimentate cu biometan.

Companiile de transport maritim vor avea nevoie de cantități adecvate de metanol verde sau de alți combustibili mai ecologici pentru a face o diferență semnificativă asupra amprentei lor de carbon.

În cazul în care Maersk și alte firme vor fi nevoite să utilizeze combustibili fosili pentru a opera noile lor nave, acest lucru ar însemna o abatere de la obiectivele lor de decarbonizare. Industria navală este responsabilă pentru aproape 3% din emisiile mondiale.

Faig Abbasov, directorul de transport maritim al organizației neguvernamentale Transport & Environment, susține că problema cu care se confruntă industria navală este similară cu cea din primele zile ale mașinilor electrice, dependente de puțini producători de baterii.

În plus, combustibilii mai curați sunt scumpi și nu au cum să concureze cu prețul celor fosili.

author avatar
Radu Jacotă Redactor