AcasăAfaceriTraderii dau alarma. Penurie de benzină și motorină

Traderii dau alarma. Penurie de benzină și motorină

Invazia rusă în Ucraina a transmis o undă de șoc pe piețele de energie și de materii prime, care va duce la probleme de aprovizionare cu motorină și benzină și recesiune economică în Europa dacă fluxurile din Rusia scad în continuare.

Preţurile la gaze naturale, petrol, metale şi produse agricole au explodat de la debutul războiului şi au devenit atât de volatile încât companiile au fost nevoite să îşi reducă volumul tranzacţiilor.

“Margin calls”, de negestionat

Șefii primelor patru mari companii care fac tranzacţii cu energie, Vitol, Gunvor, Mercuria şi Trafigura, au subliniat că în special piaţa gazelor naturale a devenit una disfuncţională din cauza unor „margin calls” care au devenit imposibil de gestionat.

Un apel în marjă are loc atunci când valoarea contului unui investitor scade sub suma cerută de broker, iar diferența între preţurile spot şi vânzările viitoare devine mult prea mare.Este și un indicator pentru tranzacții pierdute.

„Cu cât războiul se prelungeşte cu atât cresc şansele de recesiune economică”, a spus directorul general de la Vitol, Russell Hardy, citat de Reuters.

Pieţele energetice aveau puţine capacităţi de rezervă înainte de 24 februarie, când Rusia a lansat invazia Ucrainei. Acum vor avea probleme în a compensa o pierdere potenţială de aproximativ două milioane de barili de petrol pe zi din Rusia, ţară care concurează cu Arabia Saudită pentru titlul de cel mai mare exportator mondial de petrol.

Rusia va pierde. Nici Europa nu se va descurca

„Din perspectivă economică, Rusia va fi un învins. Nici Europa nu se va descurca foarte bine cu o criză a refugiaților și prețuri mai mari ale mărfurilor”, a spus CEO-ul Mercuria, Marco Dunand, adăugând că se așteaptă ca țările din Golful Orientului Mijlociu să beneficiază cel mai mult de prețuri și ca intermediari politici între Occident și Rusia.

Pană cu Diesel?

Principala îngrijorare pentru Europa este motorina: importă aproape jumătate din necesarul său din Rusia şi ar putea să se confrunte cu o criză de aprovizionare, susţin companiile de trading, iar Trafigura adaugă faptul că şi America Latină şi Africa ar putea fi afectate.

Orice înlocuitor al livrărilor cu petrol nu va apărea în lunile următoare, susține Hardy. Iranul ar putea să îşi majoreze exporturile cu un milion de barili pe zi, cu condiţia să se ajungă la un acord internaţional privind programul său nuclear, însă este puţin probabil ca OPEC şi aliaţii săi să majoreze rapid producţia.

Piața gazelor, volatilă în continuare

De asemenea, acoperirea pe piețele futures, în special pentru gazele naturale, a devenit dificil de gestionat, deoarece liniile de credit tensionate obligă participanții de pe piață să reducă pozițiile, ceea ce, la rândul său, contribuie la o volatilitate și mai mare.

Preţurile futures de la hub-ul de gaze TTF din Olanda, care în prezent sunt utilizate ca referinţă în Europa, nu sunt adecvate pentru a acoperi piaţa globală de gaze naturale lichefiate, potrivit directorului general de la Gunvor, Torbjorn Tornqvist.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
889 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger