AcasăAfaceriTemerile redresării economice

Temerile redresării economice

Guvernele și analiștii sunt de acord cu o redresare globală, lentă, dar sigură. Cu toate acestea,  există riscuri posibile, susceptibile de a face situația economică mai puțin strălucitoare. 

Consensul prognozatorilor se așteaptă la o creștere puternică continuă în 2022: la nivel mondial, între 4,25% și 4,5%; pentru Statele Unite, în jur de 4%; pentru zona euro, puțin mai mult de 4%.

SUA vor recîștiga nivelul pre-pandemic al PIB-ului la sfârșitul acestui an, iar Europa la finele lui 2022.

Situația este favorabilă și în ceea ce privește companiile. În toate țările OCDE, profiturile au revenit la nivelul lor anterior crizei sau chiar l-au depășit: nivelul falimentelor este scăzut, datoria netă este mai mică decât înainte de criza sănătății.

În cele din urmă, nivelul foarte ridicat de economii acumulate de gospodării de la începutul anului 2020 – datorită scăderii posibilităților de cheltuieli și a importanței transferurilor publice – implică faptul că potențialul de consum este semnificativ.

Prin urmare, situația pare favorabilă: redresare economică puternică care continuă, fără risc de „val de falimente”.

Dar economistul Patrik Artus îndeamnă la prudență și enumeră riscurile pentru economie.

Desigur, trebuie început cu situația sănătății: valul variantei Delta a Covid în Statele Unite, Europa și  în Asia-Pacific, duce la încetinirea acestor economii, la scăderea încrederii consumatorilor și va afecta, pe termen scurt –se speră – creșterea generală.

Apoi, trebuie luate în seamă prețurile crescânde ale  materiilor prime (energie, metale, , agricultură, construcții) și a consumului intermediar al companiilor (semiconductori, transport maritim).

În al treilea rând, economiile se confruntă cu cea mai gravă penurie de forță de muncă, mai ales în SUA și UE. La nivel global, această lipsă înseamnă pierderi de producție de 1,2%.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
142 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger