AcasăAfaceriTe apucă amețeala! Prețul petrolului, sus și jos în ritmul tensiunilor economice

Te apucă amețeala! Prețul petrolului, sus și jos în ritmul tensiunilor economice

petrolLivrările de petrol rusesc spre Europa, realizate via Bulgaria! Sofia sfidează avertismentele CE

Prețul petrolului a continuat să fluctueze la începutul ședinței de tranzacționare de luni, deschizând în scădere înainte de a urca din nou, în condițiile în care îngrijorările legate de cerere și incertitudinea economică continuă să influențeze piețele energetice.

Prețurile au scăzut cu aproximativ 20 de procente de la începutul lunii iunie, renunțând la creșterile din martie, din cauza restricțiilor Covid din China – care afectează aproximativ 65 de milioane de cetățeni – precum și a unor noi creșteri ale ratelor dobânzilor în SUA și Europa.

Brent, referința pentru două treimi din petrolul mondial, se tranzacționa cu 1,17% mai sus, la 93,93 dolari pe baril. A scăzut de la maximul de aproape 140 de dolari atins în martie, în urma începerii războiului din Ucraina, iar acum a crescut cu aproximativ 18% de la începutul anului.

West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, a crescut cu 1,04%, la 87,69 dolari pe baril.

„Barilul de țiței american se tranzacționează aproape de pragul de 85 de dolari pe baril, în condițiile în care prețurile ridicate la energie afectează perspectivele de creștere economică și cererea globală”, a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote Bank.

„Un sentiment general de creștere pe piețele de acțiuni ar putea ajuta petrolul să își consolideze câștigurile, dar o rezistență puternică este văzută în apropierea nivelului de 90 de dolari.”

Strategii de la UBS și-au redus redus prognoza pentru luna decembrie cu 15 dolari pe baril. Creditorul  preconizase anterior o revenire a petrolului la 125 de dolari pe baril în ultimul trimestru al acestui an.

Oprirea de către Uniunea Europeană a importurilor rusești de țiței pe 5 decembrie și de produse rafinate până pe 5 februarie va oferi un sprijin suplimentar pentru prețurile petrolului.

Rusia a continuat să își sporească exporturile către țări precum China și India, cei mai mari importatori de energie din lume.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a avertizat că țara sa nu va furniza energie țărilor care susțin propunerea SUA și a Europei de plafonare a prețului la țițeiul Moscovei ca răspuns la războiul din Ucraina.

„Riscul unor întreruperi ale aprovizionării în următoarele câteva luni rămâne ridicat, iar acest lucru ar trebui să ajute prețul petrolului să se mențină peste nivelul de 90 de dolari pe baril”, susține Edward Moya, analist senior de piață la Oanda.

Confruntarea cu Rusia a exacerbat presiunile inflaționiste în țările europene și a pus sub presiune valute importante precum euro, lira sterlină și yenul.

Abu Dhabi Commercial Bank a declarat că alianța de producători formată din 23 de membri ai OPEC+ ar putea lua măsuri suplimentare pentru a reduce producția, dacă prețurile petrolului rămân sub presiune de slăbire.

La ultima sa reuniune din această lună, Opec+ a convenit să își reducă producția din octombrie cu 100.000 de barili pe zi, revenind la nivelurile  din august, în încercarea de a susține prețurile, în contextul unei economii globale în încetinire, probleme legate de cerere și al unui potențial acord nuclear cu Iranul, care ar putea aduce mai mult țiței pe piață.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
218 afisari

1 COMENTARIU

  1. prima mue am luat-o in armata, la ordin.
    acum sug plua si ma frec in kur de placere…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger